Fiskgratäng med citronsås och potatisstomp
Fiskgratäng med citronsås och potatisstomp
18 ingredienser
50 min
En riktigt god och rustik fiskgratäng med torskfilé, potatisstomp, citronsås och dill. Perfekt mitt i veckan-middag för många!
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 600 g torskfilé
Potatisstomp
- 800 g fast potatis
- 1 dl crème fraîche
- 25 g smör
- 1 äggula
- 50 g parmesanost, finriven
- 0,5 dl gräslök, finskuren
- salt
- vitpeppar, nymalen
Citronsås
- 25 g smör
- 0,5 dl vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 0,5 fiskbuljongtärning
- 1 citron, skal från hela och saft från halva
- salt
- svartpeppar, nymalen
Garnering
- färsk dill, finhackad
Gör så här
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Salta fisken runtom och låt stå medan du fortsätter med resten.
- Smält smöret i en kastrull, dra bort från värmen och rör i mjölet.
- Tillsätt grädde och mjölk. Sätt tillbaka kastrullen på värmen, låt såsen tjockna under vispning.
- Smula i fiskbuljongen och riv i citronskal. Smaka av såsen med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.
- Blanda samman crème fraiche, äggula, salt och nymalen svartpeppar i en skål.
- Häll av och mosa potatisen grovt. Tillsätt smöret och crème fraiche-blandningen, riven parmesan och finskuren gräslök. Smaka av.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Klicka ut stompet rustikt längs kanten på en ugnsform.
- Lägg fisken i mitten och häll citronsåsen över.
- Låt gratinera i ugnen ca 20 minuter tills den fått fin färg även i mitten, sänk eventuellt ugnsvärmen till 175 grader när det återstår ca 10 minuter om gratängen börjar få för mycket färg.
- Ta ut och garnera med dill.
Tips! Använd gärna fryst fisk till gratängen, ta fram på morgonen och låt tina i kylen under dagen.