Fiskgratäng med citron- och dillsås

POPULÄRT
koket.se
Fiskgratäng med citron- och dillsås
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Fiskgratäng med citron- och dillsås

14 ingredienser

Lättlagad gratäng med fisk, mos, sås och grönsaker i ett. Det går fint att använda fryst fisk, bara komma ihåg att ta fram och tina i god tid.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé
  • 150 g färsk spenat
  • 0,3 purjolök

Potatismos

  • 800 g potatis (gärna mjölig)
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm riven muskotnöt (går att uteslutas)

Dillsås

  • 5 dl grädde (jag använder vispgrädde, vill du ha mindre mängd grädde kan du ersätta 2 dl grädde med mjölk)
  • 1 fiskbuljongtärning (salt funkar också bra)
  • 2 msk dill (färsk eller fryst)
  • citronsaft, efter smak
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Om fisken är fryst, låt den tina och rinna av väl. Skär fisken i bitar och ställ åt sidan.

Potatismos

  1. Skala potatisen och skär i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av och pressa genom en potatispress.
  2. Värm mjölk och smör. Häll blandningen över den pressade potatisen och vänd runt. Tillsätt ägg, salt och riven muskotnöt. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp eller för hand. Smaka av.

Dillsås

  1. Rör ihop grädde, smulad buljongtärning och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. Låt sjuda i 3-4 minuter till såsen tjocknar. Vänd i dill och citronsaft. Låt sjuda 1 minut till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

Montering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa och strimla purjolöken fint. Lägg bladspenat och purjolök i botten av en mellanstor ugnsform.
  3. Spritsa eller klicka moset längs formens kanter, lämna en “grop” i mitten till fisken. Häll hälften av dillsåsen mitt i formen. Lägg fisken i mitten och häll över resterande sås.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.