Fiskdoftande kycklingstrimlor

POPULÄRT
Fiskdoftande kycklingstrimlor
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Fiskdoftande kycklingstrimlor

16

10 ingredienser

10 m

Här är en av de rätter som öppnade ögonen på mig för Sichuanköket. En smakbomb av hetta, syra, sötma och sälta där varje nyans är tydlig trots komplexiteten. Efter en portion av fiskdoftande kyckling förstår du att kinesisk mat är så ohyggligt mycket mer än fyra små rätter.

Fiskdoftande, frågar du dig, det är ju ingen fisk med? Nix, fiskdoftande refererar till en av Sichuans 23 grundsmaker, du kommer att stöta på fler av dessa längre fram. Den här kycklingen är helt enkelt kryddad på samma sätt som fisken ursprungligen kryddades. Doften påminner om doften som en gång fiskrätterna doftade som. Toklogiskt…

Servera rätten rumstempererad den räcker till 6 personer med ytterligare 2 rätter och en soppa eller 12 personer då ytterligare 8 rätter serveras. Med en skål ris blir det en lunch för 4 personer. /Erik

Ingredienser

Kyckling

  • 600 g kyckling, kokt kycklingkött i strimlor

dressing

  • 4 salladslökar, gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 6 msk japansk soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk chilipasta, inlagda (eller sambal oelek)

Gör så här

  1. Blanda soja och vinäger samt lös upp sockret i vätskan.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna utom kycklingen, blanda.
  3. Tillsätt kycklingen och vänd runt, servera.