Fiskbullar med ingefära och röd curry

Spela video Fiskbullar med ingefära och röd curry
Foto: TV4
4

Du behöver

Fiskbullar med ingefära

  • 600 g torskfilé
  • 2 äggvitor
  • 1 rejäl nypa salt
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök, riven

Curry

  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tumstor bit ingefära
  • 3-4 msk röd currypasta (beroende på styrka)
  • 1 citrongräs
  • 8 dl kokosgrädde av god kvalitet
  • 1 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk rörsocker eller farinsocker
  • 1 lime, rivet zest av hela och juice från halva
  • 150 g sockerärtor
  • 1 bunte färsk koriander
  • neutral matolja, att steka i

Servering

  • nykokt jasminris

Gör så här

  1. Fiskbullar
    Skär fisken i stora kuber och kör i en matberedare i några sekunder till en grov smet. Tillsätt äggvitor, salt, ingefära och 1 riven vitlöksklyfta. Kör igen i några sekunder till allt blandats. Forma till små bollar med våta händer. Ställ åt sidan.
  2. Curry
    Finhacka schalottenlök. Ta bort det yttersta på citrongräset och banka med baksidan av kniven så den blir krossad. Riv vitlök och ingefära.
  3. Stek lök tills mjuk i het olja i en wok eller djup stekpanna. Tillsätt röd currypasta, vitlök och ingefära och låt fräsa med i några sekunder. Häll i kokosmjölk, citrongräs, fisksås och socker. Låt koka utan lock i 10 minuter.
  4. Plocka bladen på koriandern. Hacka stjälkar, riv limezest, pressa juicen och tillsätt i curryn. Smaka av med ev mer fisksås och socker.
  5. Lägg försiktigt fiskbollarna i såsen och låt koka i 5 minuter. Lägg sedan i sockerärtorna. Låt det hela få ett uppkok, dra av från plattan och strö över korianderblad. Servera genast med nykokt jasminris.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept