Fiskbullar med ingefära och röd curry

koket.se
Fiskbullar med ingefära och röd curry
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Fiskbullar med ingefära och röd curry

19 ingredienser

Hemgjorda fiskbullar på torsk med ett härligt sting av ingefära. Serveras i röd curry med kokos, sockerärtor och citrongräs.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fiskbullar med ingefära

  • 600 g torskfilé
  • 2 ägg, vitan
  • 1 krm salt
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven

curry

  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 cm färsk ingefära
  • 3-4 msk röd currypasta
  • 1 citrongräs
  • 8 dl kokosgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk rörsocker (eller farinsocker)
  • 1 limefrukt, rivet zest av hela och juice från halva
  • 150 g sockerärtor
  • 1 kruka färsk koriander
  • neutral olja, att steka i

Servering

  • 4 port jasminris, nykokt

Gör så här

Fiskbullar

  1. Skär fisken i stora kuber och kör i en matberedare i några sekunder till en grov smet. Tillsätt äggvitor, salt, ingefära och 1 riven vitlöksklyfta. Kör igen i några sekunder till allt blandats. Forma till små bollar med våta händer. Ställ åt sidan.

Curry

  1. Finhacka schalottenlök. Ta bort det yttersta på citrongräset och banka med baksidan av kniven så den blir krossad. Riv vitlök och ingefära.
  2. Stek lök tills mjuk i het olja i en wok eller djup stekpanna. Tillsätt röd currypasta, vitlök och ingefära och låt fräsa med i några sekunder. Häll i kokosmjölk, citrongräs, fisksås och socker. Låt koka utan lock i 10 minuter.
  3. Plocka bladen på koriandern. Hacka stjälkar, riv limezest, pressa juicen och tillsätt i curryn. Smaka av med ev mer fisksås och socker.
  4. Lägg försiktigt fiskbollarna i såsen och låt koka i 5 minuter. Lägg sedan i sockerärtorna. Låt det hela få ett uppkok, dra av från plattan och strö över korianderblad. Servera genast med nykokt jasminris.