• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng

Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng

4 steg att laga

13 ingredienser

40 m

En festlig fiskgratäng med både lax och torsk under ett täcke av hemgjord hummersås. Toppa med räkor vid servering och bjud gärna med grönsaker och ris. 

Receptet kommer ur boken Middagstipset av Jenny Warsén, Bonnier fakta.
 

Ingredienser

6 portioner
  • 4 bit laxfilé, fryst och tinad
  • 400 g torskfilé, fryst och tinad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost (t ex philadelphia)
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 msk dill, hackad
  • 0,5 msk curry
  • salt
  • peppar
  • 250 g körsbärstomater (gärna både gula och röda)

Garnering

  • skalade räkor (valfri mängd)

Till servering

  • ris (eller pasta eller kokt potatis)
  • grön sparris, kokt (eller broccoli)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar, och lägg i en ugnsform.
  2. Vispa ihop grädde, färskost, fond, dill, curry, salt och peppar i en kastrull. Koka upp lite långsamt och ringla sedan såsen över fiskbitarna.
  3. Strö över körsbärstomaterna och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken är klar och gratängen har fått fin färg.
  4. Toppa med räkor och servera med ris, pasta eller potatis samt sparris eller broccoli.