Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng

44 röster
40 m
6
Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng
Foto: Ulrika Pousette

En festlig fiskgratäng med både lax och torsk under ett täcke av hemgjord hummersås. Toppa med räkor vid servering och bjud gärna med grönsaker och ris. 

Receptet kommer ur boken Middagstipset av Jenny Warsén, Bonnier fakta.
 

Visa mer
40 m
6
6 portioner

Du behöver

  • 4 laxfilébitar, fryst och tinad
  • 400 g torskfilé, fryst och tinad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, t ex philadelphia
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 msk curry
  • salt
  • peppar
  • 250 g körsbärstomater (gärna både gula och röda)

Garnering

  • valfri mängd skalade räkor

Till servering

  • ris, pasta eller kokt potatis
  • kokt grön sparris eller broccoli
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar, och lägg i en ugnsform.
  2. Vispa ihop grädde, färskost, fond, dill, curry, salt och peppar i en kastrull. Koka upp lite långsamt och ringla sedan såsen över fiskbitarna.
  3. Strö över körsbärstomaterna och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken är klar och gratängen har fått fin färg.
  4. Toppa med räkor och servera med ris, pasta eller potatis samt sparris eller broccoli.
15 januari 2019

Laddar fler recept...