Fisk- och skaldjursgryta med regnbågslax

NYHET
Fisk- och skaldjursgryta med regnbågslax
Foto: Köket.se
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Fisk- och skaldjursgryta med regnbågslax

28 ingredienser

1 h

En god fiskgryta toppad med aioli är alltid gott att servera som helgmat.

Ingredienser

portioner

Citronaioli

  • 1 äggula, rumstempererad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, finriven (liten)
  • 1 tsk citronskal, fint rivet (ekologisk citron)
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 1,5-2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • salt, efter smak

Fänkålsdoftande fond

  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, skivad
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 1 knippe dill, stjälkarna
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 1 dl vitt vin (eller vatten + 1 msk vitvinsvinäger)
  • 5 dl fiskfond (eller skaldjursfond)
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Gryta

  • 300 g kokt potatis, skuren i bitar
  • 2 morötter, tunt skivade och lättpicklade i 1-2-3-lag
  • 100 g haricots verts, förvällda (eller spritade bondbönor)
  • 300 g regnbåge, skuren i kuber
  • 200 g färska räkor, skalade (spara några med skal till dekoration om du vill)
  • ev pilgrimsmussla, nyhalstrade
  • ev havskräftor, nyhalstrade

Servering

  • aioli
  • färsk dill
  • bröd

Gör så här

Citronaioli

  1. Mät upp äggula, senap, vitlök, citronskal och citronjuice i en skål. Vispa samman.
  2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills aiolin börjar tjockna. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle tills du fått en tjock och blank emulsion.
  3. Smaka av med salt och eventuellt lite mer citronjuice om du vill ha mer syra.
  4. Aiolin kan också göras med stavmixer. Mät upp alla ingredienser (utom salt) i ett smalt kärl, sätt ner mixern i botten och mixa utan att lyfta tills aiolin går ihop.

Fänkålsdoftande fond

  1. Fräs lök, vitlök, fänkål och dillstjälkar i smör tills det är mjukt men utan färg.
  2. Tillsätt saffran och låt blomma ut någon minut.
  3. Slå på vin och låt reducera något.
  4. Häll i fond och låt sjuda i 10 minuter.
  5. Sila av basen och häll tillbaka i kastrullen.
  6. Rör ner grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Håll varm.

Gryta

  1. Värm försiktigt upp grytbasen.
  2. Lägg i potatis, picklad morot och bönor och låt sjuda någon minut.
  3. Lägg försiktigt i laxen och låt sjuda i 3–4 minuter tills fiskbitarna precis är genomkokta.
  4. Vänd ner räkorna precis före servering.

Servering

  1. Servera grytan med aioli, gott bröd och färsk dill.