Filodegspaj med spenat och purjolök
Filodegspaj med spenat och purjolök
14 ingredienser
40 m
Här kommer en härlig paj att förgylla helgen med! Eller varför inte njuta av den som tillbehör i veckan?
Se Fabian Olli Johanson laga receptet

Ingredienser
- 150 g filodeg
- 2 purjolökar
- 2 msk honung
- 2 klyftor vitlök
- 250 g färsk spenat
- 1 tsk muskot
- 2 dl crème fraîche
- 100 g fetaost
- 2 ägg
- 50 g färsk dill (hackad)
- 1 citron
- 50 g smör
- svartpeppar
- salt
Gör så här
- Snitta purjolöken på längden så att alla lager syns tydligt. Spola bort eventuell jord och smutts under rinnande vatten.
- Skär löken i två-centermetertjocka skivor.
- Hetta upp en stekpanna, tillsätt lite smör och olivolja. Stek skivorna vackert gyllenbruna på båda sidorna. Ringla över honungen och krydda med salt och svartpeppar.
- Skala och skiva vitlöken tunt. Stek den på medelvärme i lite olivolja tillsammans med spenaten i 3–5 minuter under omrörning. Krydda med muskotnöt, salt och peppar.
- Blanda ner crème fraiche, fetaost, ägg, dill och finrivet skal från citron.
- Sprid ut spenatstuvningen i en ugnsfast pajform. Fördela ut skivorna jämt över spenaten men lämna mellanrum för filodegen.
- Pensla varje filodegsark med olivolja och tryck ihop dem lite lätt, placera dem i mellanrummen.
- Baka pajen på 185 minuter varmluft i cirka 20 minuter eller tills att degen fått fin gyllenbrun färg.