Filmjölksmarinerad och friterad kyckling med jalapenomajonnäs

Filmjölksmarinerad och friterad kyckling med jalapenomajonnäs
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Filmjölksmarinerad och friterad kyckling med jalapenomajonnäs

31 ingredienser

1 h

Pankofriterad kyckling med ris, jalapenomajonnäs och krispiga tillbehör blir en perfekt middag till helgen! Smakrikt och enkelt recept som ger en riktigt lyxig och god middag med hetta.

Ingredienser

portioner

Kyckling i filmjölksmarinad

  • 4 kycklinglårfiléer (ekologiska)
  • 0,2 l filmjölk
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 1 msk soja
  • 1 röd chilifrukt, hackad

ris

  • 2 dl rundkornigt japanskt ris
  • 4 dl vatten

Jalapeno -olja

  • 2 jalapeños
  • 4 salladslökar
  • 50 g babyspenat
  • 5 dl olja

Jalapeno -majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1-2 dl jalapeño -olja, alt 1 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger (eller risvinäger)
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • 1 msk citronsaft

Tillbehör

  • 0,5 vitkål, spetskål eller rödkålshuvud
  • salt
  • 1 citron
  • 1 msk vinäger

Panering och fritering

  • 1 l olja, för fritering
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd

Servering

  • 1 msk rostade sesamfrön (eller furikake)
  • 1 kruka vattenkrasse

Gör så här

Kyckling i filmjölksmarinad

  1. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner kycklingen, marinera i 12 timmar.

Ris

  1. Skölj riset under kallt vatten, sila riset och lägg i en kastrull. Fyll på med nytt vatten och koka riset enligt beskrivningen på förpackningen.

Jalapeno -olja

  1. Rosta jalapenos och vårlök i ugnen på 170 grader i ca 10 min.
  2. Värm oljan på spisen till 150 grader och häll över den på jalapeno och vårlök i en rostfri bunke.
  3. Stavmixa eller kör i kannmixer tillsammans med babyspenaten. Sila genom ett kaffefilter. Låt svalna.

Jalapeno -majonnäs

  1. Skira äggula från äggvita. Vispa sönder äggulorna och tillsätt olja, vinäger och senapen i en tunn stråle tills det blir majonnäs. Smaksätt med salt och citron.

Tillbehör

  1. Skiva vitkål eller annan kål och sallad tunt och smaksätt gärna med lite salt, citron och vinäger och dela citronen i klyftorna.

Panering och fritering

  1. Värm upp oljan till ca 170 grader och sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Ha ett lock vid sidan om när du friterar i en kastrull för eventuellt skvätt.
  3. Panera kycklingen först i mjöl och sedan i panko. Fritera kycklingen gyllenbrun i oljan och lägg sedan kycklingen på ett galler och sätt in den ugnen tills den når en innertemperatur på 70 grader.

Servering

  1. Servera allt på tallrik och toppa med vattenkrasse och rostade sesamfrön, vitkålssalladen och citronklyftor.