Filé black & white med potatiskaka

File black and white
Foto: TV4

Filé black & white med potatiskaka

Av: Pierre - Hjo

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h 10 min

Två sorters kött serveras med en grym potatiskaka, baconlindad sparris och två sorters såser - kantarellsås och bearnaise. Underbar helgmiddag för hela familjen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Köttet

  • 400 g oxfilé
  • 400 g fläskfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Potatiskaka

  • 10 potatisar (medelstora)
  • 0,5 lök
  • 1 ägg
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • 50 g smör

Sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • 8 bacon (skivor)

Kantarellsås

  • 3 dl kantareller, förvällda
  • 25 g smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk oxfond

Kall bearnaise

  • 1 äggula
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk dragon
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Sallad

  • tomat
  • gurka
  • sallad
  • vinägrett (med smak av vitlök)

Gör så här

  1. Köttet
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Putsa köttet. Skär fläskfilén i medaljonger. Och oxfilén i jämna bitar, ca 3 cm. Smörstek köttet i två olika stekpannor. Oxfilén bryns inte genomstekt.
  4. Låt den vila en stund innan servering.
  5. Potatiskaka
  6. Skala potatisen och råriv den. Skölj den rivna potatisen med kallt vatten. Finhacka eller råriv löken.
  7. Smöra in portionsformar med smör och strö över lite ströbröd. Blanda potatis och lök med ägg och kryddor i formarna. Toppa med västerbottenost.
  8. Grädda i ca 35 min på 225 grader. Kolla så den är genombakad med provsticka.
  9. Sparris
  10. Koka grön sparris i sältat vatten under lock ca 5 minuter. Låt den kallna. Lindan sedan in dem med bacon och knaperstekt tills baconet fått färg.
  11. Kantarellsås
  12. Stek kantarellerna i smör tills vätskan nästan kokat ur. Red av med vetemjöl och häll i grädden. Salta och peppra och smaksätt med fonden.
  13. Kall bearnaise
  14. Lägg äggulan i en bunke, krydda med salt och peppar. Vispa med en visp på hög hastighet. Droppa i den rumsvarma oljan försiktigt under tiden du vispar till du får en tjock smet.
  15. Smaksätt med vitvinsvinäger och dragon. Låt stå kallt ca 30 min innan servering.