Fikonkaka i portvin

0 röster
10
Fikonkaka i portvin
Foto: TV4

Många och kraftiga smaker har den här kakan. Den bakas med torkade fikon som fått dra i portvin med kanel och nejlikor över natten. Servera den som dessert eller till kaffe. Lättvispad grädde smakar gott till. Till den här kakan behöver du en form med låg kant.

Visa mer
10

Du behöver

  • 160 g torkade fikon
  • 3 dl portvin
  • 4 kanelstänger
  • 3 hela kryddnejlikor

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumstempererat smör
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Värm portvinet med kryddorna. Häll den varma marinaden över fikonen och låt dem dra över natten.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, rumstempererat smör och 1 ägg till en deg. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Klä en form (ca 22 cm i diameter med ganska låg kant) och tryck ut degen så att den hänger lite över kanterna. Nagga bottnen och ställ formen i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Blanda mandelmassa och smör till fyllningen. Tillsätt de 4 äggen, ett i taget och vänd ner vetemjölet. Skär fikonen i bitar. Fyll formen med mandelsmeten och lägg ner fikonbitarna. Grädda kakan i 175° i ca 25 minuter. Lägg en bit folie ovanpå under de sista 10 minuterna, så att kakan inte blir för brun.
9 juni 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept