Vegetarisk lasagne med grönkål och majrova

Foto: TV4
Vegetarisk lasagne med grönkål och majrova
19 ingredienser
En äkta lasagne gjord på vinterns finaste grönsaker och rotfrukter.
Lasagnen håller länge i kylen och kan med fördel frysas i mindre bitar 6-8 portioner. Den går utmärkt att tillaga dagen före serveringen.
Ingredienser
- 500 g lasagneplattor
- 100 g smör
- 100 g vetemjöl, drygt 1,5 dl
- 1 l mjölk
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- svartpeppar
- 300 g västerbottensost eller lagrad prästost
- 1 tsk timjan
- 2 dl lätt crème fraiche
- 2 gula lökar
- 5 blad grönkål
- 3 majrovor
- 2 ägg
- 0,5 dl mjölk
Ostcrème
- 2 dl mild yoghurt
- 1 dl kvarg
- 100 g källarlagrad getost (vit caprin eller chèvre)
- salt
- peppar
Gör så här
- Lasagne: Sätt ugnen på 175 grader.
- Gör en vitsås, smält smör, tillsätt mjöl och låt brynas ihop i 2-3 minuter. Tillsätt mjölk, grönsaksbuljong och peppar. Låt såsen koka cirka 5 minuter under omrörning. Låt den svalna lite och rör ner riven ost, timjan och crème fraiche. Spara lite ost att strö över. Smaka av med salt och peppar
- Skala och hacka löken, strimla grönkål och riv majrova och rör ner i såsen. Tillsätt 2 ägg.
- Varva plattor med sås i smord ugnsfast form, minst 6 varv. Avsluta med en lasagneplatta, lite mjölk och eventuellt lite riven ost.
- Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
- Ostcrème: Mixa alla ingredienser med mixerstav till en slät crème. Servera lasagnen med ostcrème och broccoli och en god grönsallad.