Fettucine med sol, vind och vatten

fettucine sol vind och vatten
Foto: Maria Riazzoli
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Fettucine med sol, vind och vatten

16 ingredienser

45 min

"Här möter havet bergen! Från havet har vi i den här rätten hummerfond och pilgrimsmusslor, som tillsammans med ostronskivlingen skapar en svårslagen pastafavorit! Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör." /Dante Zia

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 100 g ostronskivling
  • 0,5 piri piri, torkad
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vitt vin (torrt)
  • 400 g hela konserverade tomater
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • smör, att steka musslorna i (eller olivolja)
  • 150 g pilgrimsmussla (eller kammusslor)
  • 400 g fettuccine (eller tagliatelle)
  • 20 g persilja, färsk
  • 4 msk parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Skär ostronskivlingen i bitar.
  2. Hetta upp olivolja i en högkantad stekpanna eller gryta med stor stekyta.
  3. Fräs svampen på hög värme tills den fått färg. Sänk därefter temperaturen och lägg i vitlöken. Fräs ytterligare någon minut tills vitlöken mjuknat något.
  4. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa i någon minut. Höj därefter temperaturen och häll på vinet och hummerfonden. Om jag använder frysta pilgrimsmusslor brukar jag använda spadet i såsen. Det ger en god smak!
  5. När vinet kokat bort, häll i burktomaterna. Låt puttra 15 minuter.
  6. Häll därefter i vispgrädden och låt den koka upp.
  7. Tillsätt saltet och sockret. Smaka av och reglera.
  8. Sänk temperaturen på plattan till väldigt låg värme. Varmhåll såsen, men se till att den inte bränns!