Fetaostgratinerad aubergine med tomat och basilika

52 röster
ca 40 m
4

Skivad aubergine med fetaost, créme fraîche, vitlök och tomat. Medelhavsinspirerad förrätt, passar även perfekt som tillbehör till exempelvis lax.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
ca 40 m
4

Du behöver

  • 1-2 medelstora auberginer
  • 1 rödlök
  • ca 1 msk olivolja
  • 3 medelstora tomater
  • ca 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök vitlöksklyfta
  • 200-300 g fetaost
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 kruka basilika, hackad
  • ca 1 krm salt
  • crema di balsamico

Gör så här

  1. Skär auberginen i ungefär 1 cm tjocka skivor på längden. Skär löken i tunna skivor.
  2. Salta auberginen och stek skivorna och lök i olivolja tills de är mjuka.
  3. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Hacka tomaterna i små bitar. Låt den värsta vätskan rinna av. Smaksätt med lite svartpeppar och pressad vitlök och rör om.
  5. Fördela på aubergineskivorna.
  6. Rör ihop smulad fetaost, crème fraîche, basilika, salt och peppar och fördela ovanpå tomatröran.
  7. Gratinera i ugnen ca 15 minuter tills fetan fått lite färg. Ringla balsamico på och dekorera med färsk basilika.
2 november 2015

Fler goda recept