Festfin älgstek med tillbehör

0 röster
810
Festfin älgstek med tillbehör
Foto: TV4

Älgstek är ett delikat och magert kött. Steken är också god kall om det blir något över.

Visa mer
810

Du behöver

  • ca 2 kg benfri älgstek, gärna innanlår
  • matfett
  • salt och peppar

Buljongpotatis:

  • 1-2 potatisar/ person
  • ca 1 l buljong
  • kumminfrön
  • salt

Sås:

  • 2-3 dl grädde
  • 2 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl + vatten
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • 1 förp päronhalvor
  • 1 förp rönnbärsgelé

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från hinnor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Bred ett lager matfett över och salta lätt. Sätt in köttet mitt i ugnen i 100°. Beräkna stektiden till 3 1/2 timma för 2 kilo. Ös den en gång i halvtimman. Låt den vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.
  2. Skala potatisen och dela den på längden. Lägg halvorna i smord ugnsform eller långpanna. Häll på buljong så att den når till hälften upp på potatisen. Strö på kummin och salt. Stek mitt i ugnen på 250° cirka 30 minuter.
  3. Vispa ur ugnsformen som älgen stekt i med lite buljong och sila ner skyn i en kastrull. Vispa också ur potatispannan. Späd buljongen med grädde och koka upp. Red såsen med mjöl utrört i vatten och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär upp steken tunt. Servera eventuellt med kokta päronhalvor fyllda med gelé.
26 januari 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept