Fermenterad och grillad hjärtsallad med mandelmjölk, macadamia och citrontimjan

Fermenterad och grillad hjärtsallad med mandelmjölk, macadamia och citrontimjan
Foto: TV4
Albin Edberg
Albin Edberg

Fermenterad och grillad hjärtsallad med mandelmjölk, macadamia och citrontimjan

Av: Albin Edberg

Från: Kockarnas kamp

10 ingredienser

Förrätt signerad Albin med fermenterad och grillad sallad serverad med len mandeldryck och knapriga macadamianötter.

Ingredienser

portioner 1 h 30 min + 2-3 dygn fermentering
  • 4 gemsallad (hjärtsallad)
  • 500 g vatten
  • 15 salt (till fermentering)
  • 10 g dashi, pulver (dashi-no-moto)
  • 500 g sötmandel, skållad (ekologisk)
  • 750 g vatten
  • 20 macadamianötter
  • citrontimjan
  • olja
  • salt

Gör så här

Fermenterad sallad

  1. Dela och skölj 2 av salladshuvudena ordentligt i kallt vatten. Krama ut vätskan ordentligt och lägg i en burk med tätslutande lock.
  2. Blanda vatten, salt och dashipulver i en bunke och vispa tills salt och pulver löst sig. Slå saltlagen över salladen. Se till att all sallad täcks av lagen. Låt burken stå i rumstemp i 2-3 dygn, ställ sedan in i kylen för att avstanna jäsningen.

Mandelmjölk och macadamia

  1. Lägg mandel och vatten i en mixerkanna och mixa helt slätt till en vit vätska. Sila först av i nätsil och därefter genom silduk, kaffefilter eller kökshandduk. Krama ut vätskan ur mandeln ordentligt. Smaka av mandelmjölken med salt. Lägg macadamianötterna i mjölken och låt ligga så länge som möjligt, gärna över natten. Sila därefter mjölken igen.
  2. Skär macadamian i mindre bitar. Håll mjölken kall fram till servering.

Grillad sallad

  1. Dela och skölj resterande sallad. Gnid in med neutral olja och krydda med salt. Grilla på varm kolgrill till mycket färg. Låt svalna och skär sedan ner i mindre bitar.

Servering

  1. Skär ned den fermenterade salladen i liknande bitar som den grillade. Fördela grillad och fermenterad sallad i botten på en djup tallrik. Strössla över macadamia och plockade blad från citrontimjan. Avsluta med att hälla i mandelmjölken.