Fatteh med lamm

koket.se
Fatteh med lamm
Foto: TV4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Fatteh med lamm

19 ingredienser

Mellanösterns svar på nachotallrik. Rostat libabröd som toppas med kryddig lammentrecôte, kikärter samt yoghurt- och tahinisås.

Tips! Det går även bra att byta ut kryddblandningen till Ras el hanout eller en klassisk tacokrydda. Om du har lite extra tid är det gott att låta köttet marinera i kryddorna och citronsaft, ca 30 minuter.

Se Nidal Kersh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 libabröd
  • 2 förp färdigkokta kikärtor (à 400 g)
  • 1 krm malen spiskummin
  • 500 g lammkött (typ lammentrecôte)
  • pinjenötter
  • ghee, att steka i
  • persilja, för garnering

yoghurtsås

  • 250 g yoghurt
  • 250 g tahinipasta
  • 2 klyftor vitlök
  • citronsaft

Baharatkrydda

  • 3 tsk malen kryddpeppar
  • 2 kanelstänger
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 5 hela nejlikor
  • 0,25 muskot, riven

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Skär upp pitabrödet i tärningar och rosta i ugnen i ca 10 minuter.
  2. Koka upp kikärtorna med spiskummin och låt vara kvar i kastrullen på låg värme.
  3. Förbered såsen genom att mixa tahini, yoghurt, citron och vitlök.
  4. Skär upp köttet i mindre kuber, typ 1 cm.
  5. Rosta alla de torra kryddorna i en torr stekpanna. Låt svalna något och mortla sedan tills de är finfördelade (plocka bort kanelstången innan).
  6. Smält ghee i en stekpanna och rosta pinjenötterna. Lägg åt sidan. Stek sedan köttet i samma stekpanna. Tillsätt 2 msk av baharatkrydda. Stek till vätskan försvinner.
  7. Förbered en tallrik med rostade pitabröd. Häll på kikärtor och lite kikärtsvatten. Toppa med kött, tahinisås och pinjenötter. Toppa med färsk persilja.