Fatteh med lamm

Fatteh med lamm
Foto: TV4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Fatteh med lamm

7

7 steg att laga

19 ingredienser

Mellanösterns svar på nachotallrik. Rostat libabröd som toppas med kryddig lammentrecôte, kikärter samt yoghurt- och tahinisås.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 3 libabröd
  • 2 förp färdigkokta kikärtor (à 400 g)
  • 1 krm malen spiskummin
  • 500 g lammkött (typ lammentrecôte)
  • pinjenötter
  • ghee, att steka i
  • persilja, för garnering

yoghurtsås

  • 250 g yoghurt
  • 250 g tahinipasta
  • 2 klyfta vitlök
  • citronsaft

Baharatkrydda

  • 3 tsk malen kryddpeppar
  • 2 kanelstång
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 5 hel nejlika
  • 0,25 muskot, riven

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Skär upp pitabrödet i tärningar och rosta i ugnen i ca 10 minuter.
  2. Koka upp kikärtorna med spiskummin och låt vara kvar i kastrullen på låg värme.
  3. Förbered såsen genom att mixa tahini, yoghurt, citron och vitlök.
  4. Skär upp köttet i mindre kuber, typ 1 cm.
  5. Rosta alla de torra kryddorna i en torr stekpanna. Låt svalna något och mortla sedan tills de är finfördelade (plocka bort kanelstången innan).
  6. Smält ghee i en stekpanna och rosta pinjenötterna. Lägg åt sidan. Stek sedan köttet i samma stekpanna. Tillsätt 2 msk av baharatkrydda. Stek till vätskan försvinner.
  7. Förbered en tallrik med rostade pitabröd. Häll på kikärtor och lite kikärtsvatten. Toppa med kött, tahinisås och pinjenötter. Toppa med färsk persilja.