Färskpotatissallad med alger, algolja och rökt gräddfil

0 röster
1 h
4
Färskpotatissallad med alger, algolja och rökt gräddfil
Foto: Tv4

En sallad på färskpotatis med alger, algolja och rökt gräddfil är en ny favorit till sommarens middag eller buffébord!

Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 0,5 kg färskpotatis
  • 200 g kombu
  • salt
  • ca 200 g alger, ex rörhinna, goma wakame eller havssallad
  • 1 dl maizena
  • frityrolja
  • 30 g tångpärlor
  • 1,5 dl gräddfil
  • 3 dl rökspån
  • 2 dl matolja
  • 100 g kombu, alg
  • 50 g babyspenat, eller 1 msk spirulina
  • 1 citron, zest
  • 2-3 kvistar dill
  • 4 blad sallad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd valda alger (rörhinna, goma wakame eller havssallad) i maizena och fritera på 170 grader. (Pickla eventuellt tångpärlor i 123 lag, 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten).
  3. Lägg gräddfilen på en tallrik och ställ in i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt och tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan i en kall ugn, ta bort locket ock rök gräddfilen i den avstängda ugnen i ca 20-30 minuter.
  4. Värm upp 2 dl matolja till 70 grader. Lägg i kombualg och spenaten, låt stå i någon minut. Mixa komuoljan i en kannmixer ca. 8 minuter tills oljan blir grön. Låt stå i ca 5 minuter, sila därefter oljan genom en chinoise.
  5. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen, toppa med alger, tångpärlor, citronzest och dill. Avsluta med att sticka ner lite salladsblad och rippla över lite kombuolja.
25 maj 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...