Färskpotatis med tillbehör
Färskpotatis med tillbehör
19 ingredienser
20 m
Färskpotatis är en självklar råvara på sommaren. Här får du både ett grundrecept på hur du lyckas med din färskpotatis med även goda tillbehör.
Ingredienser
Potatis - grundrecept
- 600-800 g färskpotatis, skrubbad
- ca 1-1,5 msk havssalt, grovt (per liter vatten)
- dillstjälkar
- 1 klyfta citron
Tillbehör
- 100 g smör
- 1 msk fänkålsfrö, mortlade
- 1 msk misopasta (valfritt)
- 1 msk citronsaft
- 4 msk gräslök, skuren
- 1 citron, rivet skal
- blandade örter (eller blommor till garnityr)
- ca 100 g löjrom (eller forellrom till garnityr)
- 2 dl gräddfil (avrunnen i kaffefilter över natten)
Gräslöksolja
- 200 g neutral rapsolja
- 50 g gräslök
- 50 g babyspenat
Potatissmörsås
- 2 dl koklagen (från potatisen)
- 50-75 g smör, osaltat
- citronsaft (efter smak)
- salt
Gör så här
Potatis - grundrecept
- Skrubba potatisen lätt och dela den så att den blir jämnstor.
- Koka upp vatten med salt, vispa så att det löser sig. Tillsätt dillstjälkar och citronsaft. Lägg i potatisen och koka den mjuk ca 12-15 minuter, det kan ta längre eller kortare tid beroende på storlek. Känn med en liten kniv om potatisen känns mjuk igenom.
- Häll av vattnet (spara spadet till potatissåsen längre ner) och låt potatisen ånga av i någon minut. Tag bort dillstjälkar och citronklyfta.
Tillbehör
- Bryn smöret under vispning, drag åt sidan och tillsätt fänkålsfrön (och misopasta om så önskas).
- Värm potatisen i det brynta smöret försiktigt, krydda med citronsaft, vänd ned gräslöken och lägg på fat och toppa med tillbehören.
Gräslöksolja
- Värm oljan till 60 grader, mixa sedan allt i en liten mixer eller med stavmixer (mixer blir bäst). Mixa på högsta hastighet i 2-3 minuter, tills den blir klargrön.
- Filtrera i kaffefilter genom att låta det självrinna.
Potatissmörsås
- Koka upp lagen i en kastrull, mixa ned smöret med en stavmixer lite i taget. Smaka av med citronsaft och salt.
- Det går också bra att värma potatisen försiktigt i såsen, men den får inte koka.