2 dl gräddfil (avrunnen i kaffefilter över natten)
Gräslöksolja
200 g neutral rapsolja
50 g gräslök
50 g babyspenat
Potatissmörsås
2 dl koklagen (från potatisen)
50-75 g smör, osaltat
citronsaft (efter smak)
salt
Gör så här
Potatis - grundrecept
Skrubba potatisen lätt och dela den så att den blir jämnstor.
Koka upp vatten med salt, vispa så att det löser sig. Tillsätt dillstjälkar och citronsaft. Lägg i potatisen och koka den mjuk ca 12-15 minuter, det kan ta längre eller kortare tid beroende på storlek. Känn med en liten kniv om potatisen känns mjuk igenom.
Häll av vattnet (spara spadet till potatissåsen längre ner) och låt potatisen ånga av i någon minut. Tag bort dillstjälkar och citronklyfta.
Tillbehör
Bryn smöret under vispning, drag åt sidan och tillsätt fänkålsfrön (och misopasta om så önskas).
Värm potatisen i det brynta smöret försiktigt, krydda med citronsaft, vänd ned gräslöken och lägg på fat och toppa med tillbehören.
Gräslöksolja
Värm oljan till 60 grader, mixa sedan allt i en liten mixer eller med stavmixer (mixer blir bäst). Mixa på högsta hastighet i 2-3 minuter, tills den blir klargrön.
Filtrera i kaffefilter genom att låta det självrinna.
Potatissmörsås
Koka upp lagen i en kastrull, mixa ned smöret med en stavmixer lite i taget. Smaka av med citronsaft och salt.
Det går också bra att värma potatisen försiktigt i såsen, men den får inte koka.