Färskpotatis med tillbehör

Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Färskpotatis med tillbehör

19 ingredienser

20 m

Färskpotatis är en självklar råvara på sommaren. Här får du både ett grundrecept på hur du lyckas med din färskpotatis med även goda tillbehör.

Ingredienser

portioner4 - 6

Potatis - grundrecept

  • 600-800 g färskpotatis, skrubbad
  • ca 1-1,5 msk havssalt, grovt (per liter vatten)
  • dillstjälkar
  • 1 klyfta citron

Tillbehör

  • 100 g smör
  • 1 msk fänkålsfrö, mortlade
  • 1 msk misopasta (valfritt)
  • 1 msk citronsaft
  • 4 msk gräslök, skuren
  • 1 citron, rivet skal
  • blandade örter (eller blommor till garnityr)
  • ca 100 g löjrom (eller forellrom till garnityr)
  • 2 dl gräddfil (avrunnen i kaffefilter över natten)

Gräslöksolja

  • 200 g neutral rapsolja
  • 50 g gräslök
  • 50 g babyspenat

Potatissmörsås

  • 2 dl koklagen (från potatisen)
  • 50-75 g smör, osaltat
  • citronsaft (efter smak)
  • salt

Gör så här

Potatis - grundrecept

  1. Skrubba potatisen lätt och dela den så att den blir jämnstor.
  2. Koka upp vatten med salt, vispa så att det löser sig. Tillsätt dillstjälkar och citronsaft. Lägg i potatisen och koka den mjuk ca 12-15 minuter, det kan ta längre eller kortare tid beroende på storlek. Känn med en liten kniv om potatisen känns mjuk igenom.
  3. Häll av vattnet (spara spadet till potatissåsen längre ner) och låt potatisen ånga av i någon minut. Tag bort dillstjälkar och citronklyfta.

Tillbehör

  1. Bryn smöret under vispning, drag åt sidan och tillsätt fänkålsfrön (och misopasta om så önskas).
  2. Värm potatisen i det brynta smöret försiktigt, krydda med citronsaft, vänd ned gräslöken och lägg på fat och toppa med tillbehören.

Gräslöksolja

  1. Värm oljan till 60 grader, mixa sedan allt i en liten mixer eller med stavmixer (mixer blir bäst). Mixa på högsta hastighet i 2-3 minuter, tills den blir klargrön.
  2. Filtrera i kaffefilter genom att låta det självrinna.

Potatissmörsås

  1. Koka upp lagen i en kastrull, mixa ned smöret med en stavmixer lite i taget. Smaka av med citronsaft och salt.
  2. Det går också bra att värma potatisen försiktigt i såsen, men den får inte koka.