Färsk pasta med hemgjord tomatsås
Färsk pasta med hemgjord tomatsås
19 ingredienser
30 min
Pasta med tomatsås och pesto att doppa baguette i. En helt fantastisk smakkombination som är enkel att göra och magiskt god. Servera med någon av Fredrik Schelins vintips:
Tillbehör eller sås med hög syra som tomat, syrlig ost, citron, lime är bra att matcha med syra i vinet. Om vinet till en sådan rätt har låg syra förefaller det platt och utan struktur. Syra till syra, alltså! Ett vin med hög syra till en rätt utan syrlighet, och ännu mer om maträtten är lite söt, framstår som otillgängligt, stramt och surt.
Tommasi Baciorosa Appassionato, 2020, Nr 72433
Louis Roederer Collection 243, Nr 7602
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Nr 7725
Ingredienser
- 500 g färsk pasta (fettucini)
- 200 g körsbärstomater
- 1 förp krossade tomater [400 g]
- 1 röd paprika
- 1 gul lök (stor)
- 1 vitlök
- 1 grönsaksbuljongtärning
- salt
- svartpeppar, grovmald (helst färsk)
- 1 baguette (gärna surdeg)
- basilika
- parmesanost, nyriven
Hemgjord pesto
- 2 dl färska basilikablad, hackade
- 50 g pinjenötter
- 2 klyftor vitlök
- 2 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar
- 0,5 dl parmesanost, nyriven
- 1 dl olivolja (av god kvalitet)
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär paprika och lök i klyftor samt dela körsbärstomaterna i två. Placera i en ugnsform klädd i ugnsfolie. Grädda ca 15 minuter eller tills det att grönsakerna fått sig en yta (lätt svarta i kanterna).
- Mixa en slät sås av grönsakerna tillsammans med tomatkross, vitlök och grönsaksbuljong. Smaka av med salt och peppar. Koka din pasta och blanda med din sås. Toppa med riven parmesan och basilika.
Pesto
- Mixa pinjenötterna i en matberedare. Lägg i basilikabladen, vitlök, parmesan, salt och peppar. Mixa igen. Tillsätt oljan droppvis till en början och häll sedan på resten.
- Servera med surdegsbaugetten.