Farmors pepparkaksmacka

11 röster
ca 1 h, 10 m
1 limpa
Farmors pepparkaksmacka
Foto: Frida Wismar

Tänk dig en mjuk pepparkaka, men inte fullt så söt och formad som en limpa. Då har du farmors pepparkaksmacka, eller kungens äkta pepparkaka som den heter enligt hennes recept – oemotståndligt god och enkel att blanda ihop! Ät den gärna med mycket smör och en riktigt gräddig ost. Från boken Från fika till fest.


Det går alldeles utmärkt att dubblera receptet och göra två limpor samtidigt.

Visa mer
ca 1 h, 10 m
1 limpa

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 4,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl brunt farinsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 dl brödsirap
  • 3 dl standardmjölk (3 %)
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en limpform.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap och mjölk och blanda till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Låt brödet svalna i formen.

Laddar fler recept...