Farmors pepparkaksmacka

ca 1 h, 10 m
1 limpa
Farmors pepparkaksmacka
Foto: Frida Wismar

Tänk dig en mjuk pepparkaka, men inte fullt så söt och formad som en limpa. Då har du farmors pepparkaksmacka, eller kungens äkta pepparkaka som den heter enligt hennes recept – oemotståndligt god och enkel att blanda ihop! Ät den gärna med mycket smör och en riktigt gräddig ost. Från boken Från fika till fest.


Det går alldeles utmärkt att dubblera receptet och göra två limpor samtidigt.

12 december 2017
ca 1 h, 10 m
1 limpa

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 4,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl brun farin
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 dl brödsirap
  • 3 dl mjölk, 3 %
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en limpform.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap och mjölk och blanda till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Låt brödet svalna i formen.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept