Farmors pepparkaksmacka

Farmors pepparkaksmacka
Foto: Frida Wismar
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Farmors pepparkaksmacka

12

9 ingredienser

ca 1 h, 10 m

Tänk dig en mjuk pepparkaka, men inte fullt så söt och formad som en limpa. Då har du farmors pepparkaksmacka, eller kungens äkta pepparkaka som den heter enligt hennes recept – oemotståndligt god och enkel att blanda ihop! Ät den gärna med mycket smör och en riktigt gräddig ost. Från boken Från fika till fest.

_
_

Det går alldeles utmärkt att dubblera receptet och göra två limpor samtidigt.

Ingredienser

portioner1 limpa
  • 4 dl vetemjöl
  • 4,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl brunt farinsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 dl brödsirap
  • 3 dl standardmjölk (3 %)
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en limpform.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap och mjölk och blanda till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Låt brödet svalna i formen.