Farmor Gretas lingonparfait med hemmagräddade havreflarn

7 röster
20 m + 4 h
4

Gräddig parfait med lingonsylt och knäckigt havreflarn. Ett klassiskt recept ifrån min sambos gammelfarmor med rötter i Skåne. /Gustav

Dryckestips: Ett gott dessertvin, inte för sött, eller mer lingondricka. Och kaffe!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
20 m + 4 h
4

Du behöver

Lingonparfait

  • 2 äggulor
  • 1 äggvita
  • 3 msk florsocker
  • 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
  • 3 msk citronsaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk råa lingon

Havreflarn

  • 75 g margarin
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,25 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Lingonparfait
    Vispa äggulorna och florsockret pösigt. Blanda ner rårörda lingon och citronsaft. Hårdvispa 1 äggula för sig och vispgrädden för sig och rör ner försiktigt i krämen.
  2. Häll upp i en eller flera småskålar och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om lite då och då i smeten i frysen. Servera antingen skuren i bitar eller i portionsskålar med färska lingon på toppen.
  3. Havreflarn
    Receptet ger 30 flarn. Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop. Klicka ut smeten i små plättar på bakpappersklädda plåtar. Inte för stora då de brer ut sig i ugnen.
  4. Grädda i ca 5 min Låt svalna på plåten tills de går att ta i men fortfarande är mjuka, lägg därefter över på till exempel dammsugarröret så de får torka och bli lite böjda.
28 maj 2015

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept