Fårfärskorv

Fårfärskkorv
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Fårfärskorv

2

7 ingredienser

1 h 30 m + tid i frys

Mandelmanns recept på hur du gör egen fårfärskorv. Med få ingredienser kan du göra den här korven från grunden, mycket enklare än du tror. 

Tips! Tänk på att köttkvarnen också helst ska vara kall.

Ingredienser

portioner1 sats

Fårfärskorv

 • 3 kg fårkött, halvtinat
 • 2 msk salt
 • kryddning ) (till exempel rosmarin, salvia och vitlök (efter smak)
 • vatten
 • 5 m fjälster

Till ingnidning

 • 3 msk salt
 • 1 msk strösocker

Gör så här

 1. Fårfärskorv
  Börja med att mala det halvtinade köttet och blanda färsen med saltet i en större skål eller bunke. Tillsätt därefter de hackade och mortlade kryddorna med mera för att ge korven en egen touch.
 2. Blanda ihop kryddorna, lite vatten, så kallt som möjligt, och färsen. Provstek lite av färsen och smaka av. Justera sedan med kryddor tills den fått önskad smak.
 3. Ställ sedan korvsmeten kallt, gärna i frysen. Den idealiska korvtemperaturen ligger mellan -2 till +2 grader.
 4. Nu är det dags att förbereda stoppningen. Spola igenom fjälstren med vatten och knyt om änden på fjälstret. Trä upp fjälstret på en korvstoppare. Ta fram den kylda smeten och mata ner den i korvstopparen.
 5. Mata därefter på med smet så att fjälstret fylls men tänk på att korven inte ska vara alltför hårt stoppad för då spricker den lätt vid tillagningen. Om luftbubblor dyker upp, punktera dem med en fin nål.
 6. Dela av korven efterhand genom och snurra varje korv två varv. Tänk på att vara generös med fjälstret mellan knutarna. När korvarna är färdiga skölj dem under kallt vatten.
 7. Ingnidning
  Blanda sedan salt och socker och gnid in korvarna och lägg dem i kylen i ett dygn så att alla smakerna tar fart. Sedan är korven färdig att stekas eller kokas. En färskkorv håller i ca 4-5 dygn i ett kylskåp men går även att frysa in eller röka.