En härligt uppfriskande och ögonfägnande soppa, där en halstrad pilgrimsmussla ligger som en liten ö beströdd med knaprig fänkålssallad. Passar perfekt till nyårsmenyn. Använd mixer när du lagar soppan.
Skär fänkålen till soppan i fina strimlor. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs fänkålen och löken i smöret. Tillsätt vin och buljong och koka ihop i ca 10 minuter. Mixa soppan slät och sila tillbaka i kastrullen genom durkslag. Koka upp och låt koka ihop ytterligare några minuter. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av soppan. Krydda med salt, peppar och Pernod.
Stek musslorna 1 minut på var sida i olivolja. Krydda med salt och kajennpeppar. Skiva fänkålen till salladen lövtunnt. Blanda den med citronsaft, salt och olivolja. Låt dra några minuter.
Lägg musslorna i fyra djupa, varma tallrikar. Fördela salladen ovanpå varje mussla. Mixa den heta soppan skummig med stavmixer eller vispa upp den till skum. Häll soppan runt om musslan och servera genast.