Fänkålsgravad lax

Fänkålsgravad lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fänkålsgravad lax

15 ingredienser

Grava laxen med en smaktillsats av fänkålsfrö.

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxfilé med skinn

Kryddblandning:

  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 2 tsk vitpeppar, krossad
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 kruka färsk dill

dressing:

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk färsk pepparrot, riven

Till servering:

  • 1,5 dl brödkrutonger
  • 150 g salladsmix
  • 0,5 rödlök
  • 0,25 gurka
  • 4 körsbärstomater
  • 1 citron
  • några strån gräslök

Gör så här

  1. Skär bort och dra loss alla stora ben ur laxen eller be om hjälp med det vid fiskdisken. Blanda samman socker, salt, vitpeppar och fänkålsfrön. Hacka dillen grovt. Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg ihop filéerna med rikligt med dill emellan. Lägg gärna laxen "skavfötters" i plastpåse.
  2. Knyt ihop påsen och förvara laxen i kylen. Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till 2 dygn. Dressing: Blanda samman crème fraîche och pepparrot och ställ kallt till servering. Skär laxen i tunna skivor.
  3. Strimla sallatsbladen. Skala och strimla löken. Blanda ihop. Skär gurkan i tunna skivor. Dela tomaterna. Fördela laxskivorna på 4 assietter. Lägg salladsblandningen ovanpå och dekorera med gurkskivor och tomathalvor. Skär citronen i klyftor och lägg på. Dekorera med gräslöken. Droppa över dressingen och strö på krutongerna.