Falafel på gula ärtor med tortillabröd och rödbetsröra

1 röst
4
WWF Falafel på gula ärtor med tortillabröd och rödbetsröra
Foto: Portionen under tian

ONE PLANET PLATE
Det här receptet ger 0,2kg CO2e växthusgaser per portion

One planet plate
4

Du behöver

Falafel

  • 250 g gula ärtor, ca 3 dl torkade
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 msk vatten (varmt)
  • 0,5 dl persilja, fryst, hackad
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk sriracha, alt en knivsudd sambal oelek
  • 2 msk jordnötssmör, eller tahini
  • olja (att steka i)

Tortillabröd:

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • salt
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk rapsolja

Rödbetsröra:

  • 5 rödbetor
  • 1-2 färska dadlar, utkärnade
  • 1 msk jordnötssmör, eller tahini

Picklad rödlök:

  • 1-2 rödlökar
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %

Gör så här

  1. Falafel
    Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar. Häll av vattnet.
  2. Hacka gul lök och vitlök grovt. Blöt upp buljongtärningen i 1-2 msk varmt vatten. Lägg blötlagda ärtor, löken, persilja, salt, peppar, rökt paprikapulver, paprikapulver, buljongen, sriracha/sambal oelek och jordnötssmör i en mixer eller mixa med stavmixer. Mixa till helt slät smet.
  3. Rulla falafeln till ca 20 runda bollar (blöt händerna så går det lättare). Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med olja. Använd ganska rikligt med olja så att du kan ”halvfritera” bollarna. Hjälp bollarna att rulla så att de får färg helt runt. Servera med börd och tillbehör.
  4. Tortillabröd
    Blanda alla torra ingredienser först, häll sedan i vattnet och oljan. Börja med något mindre mjöl och tillsätt sedan allt eftersom.
  5. Dela i fyra bitar och kavla ut till en rund kaka, ganska så tunn.
  6. Hetta upp en torr stekpanna och stek bröden snabbt på båda sidor. De ska få fin färg men inte bli hårda. Lägg på en tallrik och täck med handduk för att hålla bröden mjuka till servering.
  7. Rödbetsröra
    Skala rödbetorna och skär i bitar. Ugnsrosta i ca 175 grader i 15 min. Lägg i mixer och mixa med tahini och urkärnade dadlar. Salta efter smak.
  8. Picklad rödlök
    Pickla löken i tid, gärna minst ett dygn i förväg. Hacka löken i halvringar och lägg i en burk. Koka snabbt upp ättika, socker och vatten tills allt lösts upp, låt det sedan svalna och häll över löken så att den täcks. På med lock och in i kylen. Vill du snabba på processen lite kan du massera in lagen lite genom att krama rödlöken i lagen, då tar den åt sig smaken snabbare.
17 mars 2020