Ernsts porchetta med svenska julsmaker

POPULÄRT
Ernsts porchetta med svenska julsmaker
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts porchetta med svenska julsmaker

10 ingredienser

3 h 30 min

Porchetta är en italiensk rätt där en grissida fylls med örter och rullas ihop likt en rulltårta. Här gör Ernst en variant med svenska julsmaker som senap, kryddpeppar och ingefära.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg fläsksida
  • 2 msk salt
  • 1 msk svartpeppar, nymalen
  • 2 msk grovkornig senap
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 3 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 kruka färsk rosmarin, hackad
  • 0,5 dl olivolja
  • steksnöre

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär loss svålen från köttet. Skär ett rutmönster i svålen och lägg åt sidan.
  3. Skär ett vågrätt snitt i bröstet, från sidan. Skär inte helt igenom utan lämna en liten bit vid den tjockaste delen. Vik ut så att fläsksidan blir jämntjock och platt (tänk att du öppnar en bok).
  4. Strö över salt och krydda med svartpeppar.
  5. Blanda senapen med riven vitlök, kryddpeppar, riven ingefära, rivet citronskal och hackad rosmarin.
  6. Bred ut senapsröran jämnt över köttet.
  7. Rulla ihop köttet likt en rulltårta. Lägg svålen på skarven och tryck till. Bind upp rullen med steksnöre.
  8. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja.
  9. Ställ in i ugnen ca 15 minuter så att svålen blir krispig. Sänk värmen till 150 grader och stek ca 2,5- 3 timmar tills köttet är mört och fettet har smält.