Ernsts mjölksyrade grönsaker

Ernsts mjölksyrade grönsaker
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts mjölksyrade grönsaker

7 ingredienser

1,5 månad

De mjölksyrade grönsakerna är inte bara vackra att titta på de blir också ett utmärkt tillbehör till alltifrån grillad korv till en del av en sallad. Ta valfria hårda grönsaker, då mjuka grönsaker som salladsblad kommer att lösas upp i processen. 

Tips! Använd väl rengjorda redskap och glöm inte att tvätta och skölja händerna noggrant. Rester av tvål eller diskmedel hindrar mjölksyrningsprocessen. Saltlösningens ska ligga på 2 % när man syrar hela grönsaker. Vitlök i en syrning är bra då den är antibakteriell och hjälper till att rensa bort dåliga bakterier och främjar mjölksyrningsprocessen.

Ingredienser

Grönsaker

 • färsk knipplök
 • knippmorot
 • vitlök
 • blomkål
 • broccoli
 • rädisa

Saltlösning

 • 20 g salt, till 1 liter vatten (utan jod)

Gör så här

 1. Skär löken i kvartar. Dela moroten på längden. Dela vitlöken. Skär övriga grönsakerna i grova bitar.
 2. Vispa ihop salt och vatten.
 3. Lägg grönsakerna i burkar, t ex patentburkar eller väl rengjorda glasburkar med lock.Häll på saltlösningen. Det är viktigt att använda en burk som förhindrar syre att tränga in men som kan släppa ut den koldioxid som bildas. Öppna gärna locket några gånger under processen för att släppa ut lite luft.
 4. Mjölksyrningen går nu igenom tre faser.
 5. Fas 1. Kaosfasen: Dag 1-3. Det är kaos i mikrofloran och alla mikroorganismer tar plats i lösningen.
 6. Fas 2. Mjölksyrningsfasen: 1-2 veckor. Nu börjar mjölksyrebakterierna trivas i saltlösningen där övriga bakterier inte längre finns kvar på grund av att de inte tål salthalten. I denna fas omvandlar mjölksyrebakterierna socker till bland annat koldioxid.
 7. Fas 3. Mognadsfasen. När grönsakerna smakar surt skall burkarna placeras i kylskåp för att mogna. Detta skall ske ca 1 månad innan grönsakerna ska ätas. För provsmakning före mognadsfasen är det viktigt att använda väl rengjorda redskap och inte händerna. Detta för att inte tillföra mer mikroorganismer. Målet efter mognadsprocessen är en frisk och syrlig smak - då har man lyckats.
 8. Oöppnade burkar står sig upp till ett år. Använd hellre flera små burkar om du inte är en storkonsument av syrade grönsaker. Syrade grönsaker är gott till det mesta och är hälsosamt för magen.