Ernsts lutfisk

Ernsts lutfisk
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts lutfisk

1

5 ingredienser

Lutfisk gjord från grunden. Servera den gärna med klassiska tillbehör som bechamelsås, kryddpeppar och kokta ärter.

Ingredienser

 • 1 kg torkad långa, sej går också bra
 • vatten, till blötläggning
 • 250 g släckt kalk
 • 150 g soda
 • 7 l vatten
 • salt

Gör så här

 1. Såga den torkade fisken i stora bitar och borsta bitarna med en hård borste. Blötlägg bitarna i vatten 5-6 dagar i ett rymligt rostfritt kärl. Byt vatten varje dag.
 2. Töm ut vattnet och strö ett lager kalk i botten på kärlet. Varva kalk och fiskbitar (med skinnsidan upp). Lägg kalk överst.
 3. Värm lite av vattnet och lös upp sodan i det. Blanda med resten av vattnet. Låt kallna. Häll denna lutblandning över fisken. Se till att det täcker. Låt fisken ligga i luten i 5 dagar.
 4. När fisken är så mjuk att man lätt kan sticka ett finger genom den är den färdiglutad. Skölj den då och lägg den i kallt vatten i 5–7 dagar. Byt vatten varje dag. Provkoka gärna en bit.
 5. Om den är för lös när den kokats är det för mycket lut kvar i fisken. Då måste den ligga i vatten lite längre tid. Är den för hård har den vattnats ur för länge. I så fall får man lägga bitarna i vatten med lite upplöst soda igen.
 6. Vid servering: Värm ugnen till 200 grader. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form eller långpanna. Strö över salt. Täck formen med bakplåtspapper eller aluminiumfolie.
 7. Ställ in formen i ugnen och låt lutfisken tillagas i 40-50 minuter. Häll av vattnet som bildats efter halva tillagningstiden. Häll bort vattnet en gång till strax före serveringen.