Ernsts lutfisk

Ernsts lutfisk
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts lutfisk

0

7 steg att laga

5 ingredienser

Lutfisk gjord från grunden. Servera den gärna med klassiska tillbehör som bechamelsås, kryddpeppar och kokta ärter. 

Ingredienser

 • 1 kg torkad långa, sej går också bra
 • vatten, till blötläggning
 • 250 g släckt kalk
 • 150 g soda
 • 7 l vatten
 • salt

Gör så här

 1. Såga den torkade fisken i stora bitar och borsta bitarna med en hård borste. Blötlägg bitarna i vatten 5-6 dagar i ett rymligt rostfritt kärl. Byt vatten varje dag.
 2. Töm ut vattnet och strö ett lager kalk i botten på kärlet. Varva kalk och fiskbitar (med skinnsidan upp). Lägg kalk överst.
 3. Värm lite av vattnet och lös upp sodan i det. Blanda med resten av vattnet. Låt kallna. Häll denna lutblandning över fisken. Se till att det täcker. Låt fisken ligga i luten i 5 dagar.
 4. När fisken är så mjuk att man lätt kan sticka ett finger genom den är den färdiglutad. Skölj den då och lägg den i kallt vatten i 5–7 dagar. Byt vatten varje dag. Provkoka gärna en bit.
 5. Om den är för lös när den kokats är det för mycket lut kvar i fisken. Då måste den ligga i vatten lite längre tid. Är den för hård har den vattnats ur för länge. I så fall får man lägga bitarna i vatten med lite upplöst soda igen.
 6. Vid servering: Värm ugnen till 200 grader. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form eller långpanna. Strö över salt. Täck formen med bakplåtspapper eller aluminiumfolie.
 7. Ställ in formen i ugnen och låt lutfisken tillagas i 40-50 minuter. Häll av vattnet som bildats efter halva tillagningstiden. Häll bort vattnet en gång till strax före serveringen.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer