Ernsts juliga frukt- och nötlimpa

Ernsts juliga frukt- och nötlimpa
Foto: Christopher Thaung
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts juliga frukt- och nötlimpa

19 ingredienser

2 h

Nybakat bröd smakar fint till julbordets läckerheter. Ernst gör ett snabbt och enkelt bakpulverbröd med massor torkad frukt, frön och nötter.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 l yoghurt
  • 2 dl hela rostade pumpafrön
  • 2 dl macadamianötter
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 dl äpple torkad
  • 2 dl dadlar
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk vörtkrydda (eller Ernsts julkrydda)

Toppinh

  • 1 krm flingsalt
  • 1 dl solroskärnor
  • pumpakärnor

Ernsts julkrydda, mortla följande:

  • 2 pomeransskal
  • 5 hela nejlikor
  • 1 bit ingefära
  • 1 tsk rosmarin

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka de torkade frukterna i mindre bitar.
  2. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke. Slå i yoghurten, nötterna, pumpafrön, kryddblandningen och de torkade frukterna samt sirapen.
  3. Smöra en avlång brödform och “bröa” den med solrosfrön. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten.
  4. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten, slå formen hårt i bänken för att få ut luftbubblor. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön och flingsalt.
  5. Grädda 60 minuter, sänk därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. För att undvika att det blir bränt, täck ev med lite folie.
  6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd!