Ernsts juliga frukt- och nötlimpa
Ernsts juliga frukt- och nötlimpa
19 ingredienser
2 h
Nybakat bröd smakar fint till julbordets läckerheter. Ernst gör ett snabbt och enkelt bakpulverbröd med massor torkad frukt, frön och nötter.
Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

Ingredienser
- 2 tsk bikarbonat
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 l yoghurt
- 2 dl hela rostade pumpafrön
- 2 dl macadamianötter
- 2 dl mörk sirap
- 3 dl äpple torkad
- 2 dl dadlar
- 2 tsk havssalt
- 2 tsk vörtkrydda (eller Ernsts julkrydda)
Toppinh
- 1 krm flingsalt
- 1 dl solroskärnor
- pumpakärnor
Ernsts julkrydda, mortla följande:
- 2 pomeransskal
- 5 hela nejlikor
- 1 bit ingefära
- 1 tsk rosmarin
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Hacka de torkade frukterna i mindre bitar.
- Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke. Slå i yoghurten, nötterna, pumpafrön, kryddblandningen och de torkade frukterna samt sirapen.
- Smöra en avlång brödform och “bröa” den med solrosfrön. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten.
- Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten, slå formen hårt i bänken för att få ut luftbubblor. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön och flingsalt.
- Grädda 60 minuter, sänk därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. För att undvika att det blir bränt, täck ev med lite folie.
- Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd!