Ernsts juliga frukt- och nötlimpa

57 röster
2 h
Ernsts juliga frukt- och nötlimpa
Foto: Christopher Thaung

Nybakat bröd smakar fint till julbordets läckerheter. Ernst gör ett snabbt och enkelt bakpulverbröd med massor torkad frukt, frön och nötter.

Visa mer
2 h

Du behöver

  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 l naturell yoghurt
  • 2 dl hela rostade pumpafrön
  • 2 dl macadamianötter
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 dl äpple torkad
  • 2 dl dadlar
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk vörtkrydda eller Ernsts julkrydda

Toppinh

  • 1 krm flingsalt
  • 1 dl solrosfrön
  • pumpakärnor

Ernsts julkrydda, mortla följande:

  • 2 pomeransskal
  • 5 nejlikor
  • 1 bit ingefära
  • 1 tsk rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka de torkade frukterna i mindre bitar.
  2. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke. Slå i yoghurten, nötterna, pumpafrön, kryddblandningen och de torkade frukterna samt sirapen.
  3. Smöra en avlång brödform och “bröa” den med solrosfrön. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten.
  4. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten, slå formen hårt i bänken för att få ut luftbubblor. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön och flingsalt.
  5. Grädda 60 minuter, sänk därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. För att undvika att det blir bränt, täck ev med lite folie.
  6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd!
22 december 2016
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...