• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ernsts glöggessence

Ernsts glöggessence
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts glöggessence

10

4 steg att laga

12 ingredienser

1 h

Perfekt att ha i kylen hela julhelgen, tillsätt till vin och smaka ev upp med rom eller konjak för att göra smaken lite mer vuxen.


Ingredienser

  • 7,5 dl rött vin
  • 10 kardemummakapslar
  • 4 bittermandel
  • 15 fänkålsfrö
  • 4 torkade fikon
  • 0,5 dl russin
  • 3 kanelstänger
  • 2 pomeransskal
  • 10 hela nejlikor
  • 5 stjärnanis
  • 2 dl ljust muscovadosocker

Vid servering

  • 7,5 dl rött vin (alt blåbärs- eller fruktdryck)

Gör så här

  1. Häll vinet i en kastrull.
  2. Stöt kardemumma, fänkål och bittermandel i en mortel. Strimla fikonen tunt. Lägg alla ingredienser i kastrullen med vin. Låt sjuda i ca 20 minuter på svag värme. Låt svalna.
  3. Sila essencen genom en finmaskig sil, tryck ut den goda smaken med baksidan av en sked.
  4. Vid servering
    Blanda essencen med nytt uppvärmt vin. Det går också bra att blanda essencen med t ex blåbärsdryck eller annan fruktdryck för att ge en julig karaktär.