Kroppkakor a la Ernst

Kroppkakor a la Ernst
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kroppkakor a la Ernst

22

17 ingredienser

Kroppkakor är väldigt gott och varierande då man kan förändra och förnya med olika innehåll.

Ingredienser

portioner6

Kroppskakdeg:

  • 750 g potatis
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 ägg
  • 1,5 tsk malen kryddpeppar
  • salt
  • peppar

Röran:

  • 0,5 vitkål (eller savoykål)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök (eller ett knippe salladslök)
  • 1 tsk honung
  • 160 g tärnat fläsk
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 bit chèvreost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Kroppskakdeg: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala och pressa den.
  2. Blanda potatispresset snabbt med mjöl, ägg och kryddor.
  3. Forma bollar av potatissmeten, tryck i röran och slut igen.
  4. Koka i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.
  5. Röran: Bryn fläsket i olivolja, ner med den strimlade vitlöken och löken i pannan. Tillsätt honungen.
  6. Hacka persiljan och vitlöken stek ihop med resten.
  7. Tillsätt det vita vinet och låt koka in.
  8. Bryt chevreosten i bitar och låt smälta till en krämig röra.
  9. Smaka av med salt och peppar.