Dillkött på kyckling

Dillkött på kyckling
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Dillkött på kyckling

15 ingredienser

50 min

Enkel och snabb variant på en svensk klassiker!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 2 knippen dill
  • olivolja, till stekning
  • 1 gul lök
  • 1,5 l vatten
  • 4 msk koncentrerad kycklingfond
  • 5 morötter (späda)
  • 1 kg kycklingfilé (eller bitar av lår)
  • 0,5 citron
  • 4 msk vit balsamvinäger
  • 4-5 msk honung
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • vitpeppar (efter smak)
  • 150 g sockerärtor

Tillbehör

  • kokt potatis, blandad sallad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skär av stjälkarna på dillen och knyt ihop dem med en bit snöre.
  2. Hacka löken och fräs den tillsammans med dillstjälkarna i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt vattnet och spill på kycklingfonden.
  4. Skala morötterna, skär dem i halvor eller mindre stavar.
  5. Tillsätt dem i kastrullen.
  6. Skär kycklingen i store rejäla bitar.
  7. Ta upp dillkvisten från grytan.
  8. Tillsätt därefter kycklingen.
  9. Krama i saften av en halv citron och tillsätt balsamvinäger och honung.
  10. Låt koka i 10 minuter.
  11. Hacka upp resten av dillen.
  12. Tillsätt grädde i kastrullen och 2/3 av dillen.
  13. Smaka av och tillsätt mer av honung, fond och citron efter smak.
  14. Låt koka 30 min.
  15. Red av med en blandning av 2 msk smör och 2 msk mjöl.
  16. Peppra efter smak.
  17. Rör ned sockerärtorna och den sista dillen det sista du gör.
  18. Servera med kokt potatis och en fräsch sallad.