Fikonmarmelad eller fikonchutney

Fikonmarmelad eller fikonchutney
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fikonmarmelad eller fikonchutney

10 ingredienser

50 min

En härligt hemmagjord fikonmarmelad eller fikonchutney för såväl frukostsmörgåsen som till ostbrickan.

Se fler recept från

Jul med Ernst

Ingredienser

portioner dl
  • 500 g torkade fikon
  • 4 apelsiner
  • 1 citron
  • 4 dl vatten
  • 2 kanelstänger
  • 10 dl strösocker
  • 2 dl valnötter, hackade
  • 1 msk pektin
  • 1 msk citronsyra
  • ev cognac

Gör så här

  1. Blötlägg fikonen över natten.
  2. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull.
  3. Glöm inte ta bort den hårda knoppen i ena änden.
  4. Tvätta apelsinerna och citronen.
  5. Dela dem i 4 bitar och skär dem sedan i tunna skivor.
  6. Lägg ned dem i kastrullen och häll på vattnet.
  7. Koka samman med kanelstänger under omrörning i 20 minuter eller tills skalen är mjuka.
  8. Rör ned socker och lite cognac om så önskas.
  9. Grovhacka valnötterna och rör ned i blandningen tillsammans med pektin och citronsyra.
  10. Låt koka ytterligare 10-15 minuter.
  11. Häll upp marmeladen/chutneyn i en rengjord glasburk.
  12. Servera till en härlig ostbricka eller varför inte ett par rykande färska scones på frukostbordet!