Fikon- och persikopaj med ricottakräm
Fikon- och persikopaj med ricottakräm
17 ingredienser
45 m
Toskansk-svensk paj fylld med fikon, persikor, plommon och björnbär. Serveras med citrondoftande ricottakräm.
Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

Ingredienser
Degen
- 6 dl vetemjöl
- 175 g smör
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1 dl olivolja
Fyllning
- ca 10 färska fikon
- 2 persikor
- ca 20 björnbär
- 3-4 plommon
- ca 20 valnötter
- 0,5-1 dl honung
- 2-3 rosmarinkvistar
- 100 g smör
Kräm
- 0,5 l ricotta
- 2 tsk malen kanel
- 0,5 citron
- 0,5 dl honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke.
- Smöra en pajform.
- Tryck ut pajdegen så att den täcker formen.
- Skär bort toppskottet på fikonen, skär sedan ett kryss i dem och tryck i botten så att fruktköttet kommer fram. Ställ sedan ner det i pajformen.
- Häll över björnbären.
- Skala och skiva persikorna och plommon och lägg sedan ner i formen.
- Krossa över valnötter i valfri storlek. Ringla över honung efter tycke och smak.
- Släng över några rosmarinkvistar tillsammans med skivat smör.
- Grädda i ugnen i 10-15 minuter eller tills pajdegen och fyllningen fått en fin färg.
- Vispa ner kanel, honung och saften från en halv citron i ricottan.