Lax med lakritsöverdrag

Lax med lakritsöverdrag
Foto: TV4

Lax med lakritsöverdrag

Av: Erik - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

50 min

Modern laxrätt med lakritsöverdrag, sparris och vaniljmajonnäs. Serveras med nypotatis.

Vintips från Erik
73874 Santa Ana Reserve Viogner, 77 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 600 g lax
  • 8 g shiitakesvamp
  • 200 ml lakritskoncentrat
  • 1 dl fiskfond (0,5 dl + 0,5 dl)
  • 1 gelatinblad
  • 200 g majonnäs
  • 1 dl grädde
  • 0,5 l kolsyrat vatten
  • 1 vaniljstång
  • 1 grapefrukt
  • 12 grön sparris, som får ligga och dra i uppkokt Ramlösa vatten
  • 12 korianderkorn
  • 12 färskpotatisar

Gör så här

Lax

  1. Skär laxfilén i bitar, skurna i kuber om 10 x 4 cm.
  2. Gör ett horisontalt snitt nästa hela vägen igenom laxbitarna och placera några skivade shiitake i snittet.
  3. Lägg bitarna i plastfilm och förvara i kylskåpet minst en timme.

Lakritsglasyr

  1. Blanda 1 dl grädde med 0.5 dl fiskfond samt 1 dl lakritskoncentrat.
  2. Blanda ingredienserna och rör om tills blandningen börjar koka, fortsätt koka och rör om under svag värme.
  3. Prova att hälla lite glasyr på en tallrik, om glasyren ej vill breda ut sig börjar den bli klar.
  4. Red eventuellt glasyren med gelatin.
  5. Spar lite lakritsdropp till serveringen.
  6. Gör buljong bestående av 1dl lakritskoncentrat, 0.5 l mineralvatten och 0.5 dl fiskfond.
  7. Blanda och koka upp.
  8. Avlägsna plastfilmen och förse laxbitarna med 2 tandpetare som skall hålla ihop snittet samtidigt som laxbitarna blir lättare att hantera.
  9. Pochera i lakritsbuljongen i cirka 4 minuter.
  10. Låt svalna.
  11. Pensla hela biten med lakritsglasyr och avlägsna tandpetarna efter cirka 3 minuter.

Vaniljmajonnäs

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur kornen.
  2. Blanda med den färdiga majonnäsen.
  3. Förvara i spritspåse.
  4. Klicka ut virka 3 klickar med majonnäs per person.

Grapefrukt

  1. Skär bort skalet och filéa.

Sparris

  1. Skala försiktigt och använd endast knopparna.
  2. Skär 2 st 5 cm långa sparrisknoppar/person.
  3. Förvaras i en ångad handduk in tills servering.