Hemgjord pasta med havets frukter

Hemgjord pasta med havets frukter
Foto: TV4

Hemgjord pasta med havets frukter

Av: Eric - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Hemgjord tagliatelle serveras med gremolata, reducerad grädde, kammussla och tigerräkor.

Cest/Zest
Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Dryckestips
Bourgogne Les Sétilles.
I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl grädde
  • 500 g pilgrimsmussla
  • 500 g jätteräka
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Pastadeg

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

gremolata

  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 citron
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja

Gör så här

Gremolata

  1. Finhacka persilja.
  2. Tillsätt citroncest, citronsaft och riven vitlök.
  3. Blanda ihop.
  4. Tillsätt olivolja.

Pasta

  1. Arbeta gärna på en marmorbänk om du har tillgång till en sådan. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten.
  2. Tillsätt äggen i hålet samt olja och salt.
  3. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.
  4. Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen.
  5. Beräkna minst 6-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg.
  6. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
  7. Dela degen i fyra lika stora delar. Eller kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär eller sporra till tagliatelle.
  8. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.

Strax innan servering

  1. Koka pastan i lättsaltat vatten ett par minuter. Smaka av när den är klar, den ska vara "al dente".
  2. Halstra kammusslorna och lägg dem åt sidan.
  3. Reducera grädde till en krämig konsistens.
  4. Tillsätt salt och peppar efter smak.
  5. Lägg ner de färska tigerräkorna, låt koka ca 2 minuter.
  6. Tillsätt kammusslorna.
  7. Servera genast med pasta och gremolata.