Ljuvlig fisksoppa

Foto: TV4
Ljuvlig fisksoppa
29 ingredienser
45 min
Fisksoppa med torsk och grönsaker som serveras med snabblimpa.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 400 g torskfilé
- 20 g smör
- 1,5 tsk salt
- 4 kryddpepparkorn
- 4 vitpepparkorn
- 2 dillkvistar
- vatten, så att det täcker fisken
Soppa
- 25 g smör
- 4 morötter, finhackade
- 1 purjolök, skivad
- 1 förp frysta små gröna ärtor
- 10 sockerärtor, hackade
- 1-1,5 dl dill, finhackad/klippt
- 0,5 dl vetemjöl
- 1,5 krm vitpeppar
- 3 msk strösocker (eller efter smak)
- 0,5 tsk salt (efter smak)
- 4-5 dl grädde
- 2 dl fiskspad, från torsken
- 300 g skalade räkor
Snabblimpa
- 1 dl havregryn
- 1 dl dinkelflingor
- 2 dl grahamsmjöl
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1,5 msk sirap
- 4 tsk bakpulver
- 4 dl filmjölk
- 0,75 dl solros och pumpakärnor
Gör så här
Fisk
- Koka upp fisken med alla ingredienserna ovan och låt sjuda i cirka 15 minuter.
Soppa
- Lägg i smör i en stor kastrull och därefter torskfiléer, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, salt och dill.
- Häll över vatten så att det täcker fisken. Koka upp och låt sjuda på svag värme 15 minuter.
- Under tiden som fisken sjuder finhackar du morötterna, skär purjolöken och sockerärtorna.
- Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull, bryn grönsakerna i cirka 5 minuter och rör om så att inte grönsakerna bränns.
- Slå över mjöl och blanda väl med grönsaksfräset, häll i fiskbuljongen och låt det sjuda 10 minuter.
- Rör så det inte bränns vid.
- Häll i gröna ärtor, dill, salt, peppar, socker och grädden.
- Låt soppan småsjuda i 25 minuter. Lägg i den förkokta torsken och låt det sjuda i 5 minuter.
- Toppa med räkor och en dillkvist direkt i serveringsskålarna.
Snabblimpa
- Sätt på ugnen 200 grader.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en bunke; havregryn, dinkelflingor, grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt, sirap, filmjölk, solros och pumpakärnor.
- Blanda allt väl, klicka ner smeten i brödformen och grädda mitt i ugnen 50 minuter.
- Tag ur brödet ur formen och lägg den i en brödduk, fram till servering.