Ljuvlig fisksoppa

Ljuvlig fisksoppa
Foto: TV4

Ljuvlig fisksoppa

Av: Eréne - Vimmerby

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

45 min

Fisksoppa med torsk och grönsaker som serveras med snabblimpa.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g torskfilé
  • 20 g smör
  • 1,5 tsk salt
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 dillkvistar
  • vatten (så att det täcker fisken)

Soppa

  • 25 g smör
  • 4 morötter, finhackade
  • 1 purjolök, skivad
  • 1 förp frysta ärtor (små gröna ärtor)
  • 10 sockerärtor, hackade
  • 1-1,5 dl dill, finhackad/klippt
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 krm vitpeppar
  • 3 msk strösocker (eller efter smak)
  • 0,5 tsk salt (efter smak)
  • 4-5 dl grädde
  • 2 dl fiskspad, från torsken
  • 300 g skalade räkor

Snabblimpa

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl dinkelflingor
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk sirap
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 dl filmjölk
  • 0,75 dl solroskärnor (och pumpakärnor)

Gör så här

Fisk

  1. Koka upp fisken med alla ingredienserna ovan och låt sjuda i cirka 15 minuter.

Soppa

  1. Lägg i smör i en stor kastrull och därefter torskfiléer, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, salt och dill.
  2. Häll över vatten så att det täcker fisken. Koka upp och låt sjuda på svag värme 15 minuter.
  3. Under tiden som fisken sjuder finhackar du morötterna, skär purjolöken och sockerärtorna.
  4. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull, bryn grönsakerna i cirka 5 minuter och rör om så att inte grönsakerna bränns.
  5. Slå över mjöl och blanda väl med grönsaksfräset, häll i fiskbuljongen och låt det sjuda 10 minuter.
  6. Rör så det inte bränns vid.
  7. Häll i gröna ärtor, dill, salt, peppar, socker och grädden.
  8. Låt soppan småsjuda i 25 minuter. Lägg i den förkokta torsken och låt det sjuda i 5 minuter.
  9. Toppa med räkor och en dillkvist direkt i serveringsskålarna.

Snabblimpa

  1. Sätt på ugnen 200 grader.
  2. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en bunke; havregryn, dinkelflingor, grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt, sirap, filmjölk, solros och pumpakärnor.
  3. Blanda allt väl, klicka ner smeten i brödformen och grädda mitt i ugnen 50 minuter.
  4. Tag ur brödet ur formen och lägg den i en brödduk, fram till servering.