Enkla blåbärsbullar
Enkla blåbärsbullar
16 ingredienser
3 h
”Superenkla polska blåbärsbullar som fylls med färska eller frysta bär och toppas med crumble. Använd den bärsort som du tycker om eller är i säsong. Lycka till!” /Alexander Pelli
Ingredienser
Deg
- 385 g vetemjöl (ekologiskt) [6,4 dl]
- 95 fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1,6 dl]
- 15 g jäst (ekologisk)
- 96 g ägg (ekologiska) [1 dl]
- 192 g standardmjölk (ekologisk) [1,9 dl]
- 72 g strösocker (ekologiskt) [0,8 dl]
- 8,6 g salt [1,4 tsk]
- 144 g normalsaltat smör (ekologiskt)
Fyllning
- 640 g blåbär, svenska [9,1 dl]
- 32 g potatismjöl [0,4 dl]
- 100 g florsocker (ekologiskt) [1,7 dl]
Crumble 15 g/bulle
- 130 g vetemjöl (ekologiskt) [1 dl]
- 90 g normalsaltat smör (ekologiskt)
- 78 g strösocker (ekologiskt) [0,85 dl]
- 1,5 g salt [1,2 krm]
Topping
- ägg
Gör så här
Deg
- Blanda ihop allt utom smöret lite lätt utan att bilda gluten och låt jäsa övertäckt i 45–60 minuter.
- Blanda degen långsamt i 10 minuter.
- Tillsätt smöret lite i taget i mindre bitar och låt blanda i ytterligare 8–10 minuter. Degen ska släppa från skålen eller bordet och vara len, slät och glansig.
- Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 2 timmar.
- Dela degen i 20 lika stora delar, ca 50 g per bit. Forma bitarna till bollar och låt vila i 5 minuter under handduk.
Fyllning
- Blanda ihop fyllningen.
Bullarna
- Kavla ut degbollarna till 12 cm stora runda bottnar. Lägg på 0,6 dl fyllning på varje och nyp ihop till ett knyte.
- Lägg bullarna på plåt med skarven neråt och låt jäsa i en avstängd ugn i 1–2 timmar. Spraya med vatten om bullarna torkar.
Crumble
- Blanda ihop din crumble och förvara den i kylen fram tills du ska använda den.
Topping
- När bullarna nästa har jäst färdigt tar du ut dem och sätter ugnen på 230 grader, över- och undervärme utan fläkt.
- Pensla bullarna med vispat ägg och toppa med crumble.
- Baka bullarna i 7–10 minuter.