Enkla bagels

Enkla bagels
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Enkla bagels

4

10 ingredienser

2 h + tid i kyl

”Ett riktigt enkelt recept som inte kräver maskin och som ger dig rykande färska bagels på morgonen. Istället för att knåda degen på morgonen låter du den ligga i kylen över natten. Vill man baka fler bagels än vad receptet ger är det bara till att dubblera receptet, tänk då på att endast baka en plåt bagels i taget och att bara sjuda de som får plats i ugnen, för att sedan sjuda nästa omgång efteråt.” /Alexander Pelli

Tips Rostade sesamfrön är helt underbart att tillsätta i degen! Rosta fröna tills gyllene, låt svalna och tillsätt i degen.

Ingredienser

portioner6 - 11 bagels

Deg

  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 100 g fullkornsdinkelmjöl [1,7 dl]
  • 240 g vatten [2,4 dl]
  • 4 g jäst
  • 20 g lönnsirap, eller honung [1 msk]
  • 10 g salt [0,5 msk]

Frivillig smaksättning

  • 30 g sesamfrön, rostade [3 msk]

Topping

  • blandade frön
  • ost
  • blandade örter

Gör så här

  1. Dag 1
    Om du vill smaksätta din deg så förbered detta först. Blötlägg, rosta eller liknande det just din smaksättning kräver.
  2. Knåda samman alla ingredienser i 2-4 minuter i en skål, låt degen ligga övertäckt i 30-45 minuter.
  3. Knåda samman degen på nytt och lägg degen i en oljad skål eller låda som du täcker över. Låt degen ligga i minst 10 timmar, klarar sig upp till 16-20 timmar i kylen.
  4. Dag 2
    Sätt på ugnen på 250 grader över och undervärme. Sätt även in en djup plåt längst ner i ugnen
  5. Forma 6-7 bollar för stora bagels eller 11 mindre bollar för minibagels. Gör ett hål i mitten på varje och sträck ut lite lätt. Låt bagelsen jäsa övertäckta på en lätt mjölad yta i ca 25-45 minuter.
  6. Sjud upp lättsockrat vatten i en djup stekpanna eller vid gryta innan bagelsen är redo.
  7. Sjud varje bagels 1 minut per sida, låt dem droppa av när du lyfter ur dem, alternativt låt dem rinna av sig på duk eller skärbräda, toppa med en gång.
  8. Samtidigt som du ställer in bagelsen i ugnen häller du ca 0,5-1 dl vatten i plåten längst ner så att det ångar ordentligt. Baka i ca 10-15 minuter för de stora och ca 10 minuter för de små, de ska få en fin gyllene färg.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk högrevsburgare à la Brooklyn

Helgtipset!

5 smarriga burgare till helgen!

Läs mer