Enkel vaniljknäck

koket.se
Enkel vaniljknäck
Foto: TV4
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Enkel vaniljknäck

6 ingredienser

30 min

Knäck går att variera på många sätt! Testa att smaksätta med exempelvis 1 msk apelsinzest eller några droppar pepparmyntsolja. Mandeln går också fint att byta ut mot andra nötter eller utesluta helt.

Se Sara Aasum Hultberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ev 100 g sötmandel, hyvlad
  • ca 0,5 krm flingsalt

Gör så här

  1. Du kan antingen göra klubbor eller bräck.
  2. Om du ska göra klubbor så förbered strutar som du ställer ner i socker eller mjöl så att de står stadigt. Klipp ut en rektangel av bakplåtspapper, ca 10x15 cm stor. Gör strutar och tejpa ihop dem.
  3. Blanda grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en kastrull.
  4. Koka på medeltemperatur till ca 125–130 grader. Om den kokas till 125 grader blir den mjukare och 130 grader blir den lite hårdare och segare. För klubbor lämpar det sig bäst att koka den till 130 grader.
  5. När knäcken nått rätt temperatur så dra av kastrullen från plattan och tillsätt eventuellt mandel.
  6. Häll ut smeten på bakplåtspapper eller häll smeten i strutarna.
  7. Vänta 15–20 minuter innan du sätter i klubbpinnar.
  8. Ett fint tips är att sätta polkagriskäppar som pinnar till klubborna. Det är i så fall viktigt att vänta tills knäcken svalnat något innan du sätter i dem så att de inte smälter.