Enkel flädersaft


Foto: TV4
Enkel flädersaft
5 ingredienser
20 min + 1-2 dygn
Ta till vara på de väldoftande fläderblommorna och gör hemgjord flädersaft!
Se Johan Hedberg laga receptet

Ingredienser
- 20 fläderblomsklasar
- 3 citroner
- 40 g citronsyra
- 1 l vatten
- 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
Gör så här
- Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
- Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
- Koka upp vattnet och häll det över flädern.
- Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
- Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
- Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
- Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
- Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.