Ripsoppa

Foto: TV4
Ripsoppa
9 ingredienser
90 min
En gudomlig soppa med murklor och fjällripor. En känsla av vackra fjällen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 2 fjällripor
- 5 dl torrt vitt vin
- 6 dl vispgrädde
- 20 g torkad svamp (helst murklor)
- 1 gul lök
- 3 msk kalvfond (eller 2 st hönsbuljongtärningar)
- 2 msk smör
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader. Salta och peppra fåglarna och sätt in dem i ugnen. Låt de steka i 10 minuter.
- Bröstköttet ska vara rosa när de tas ut. Blötlägg den torkade svampen, hacka löken.
- När riporna är klara ska de viras in i folie. Lägg dem åt sidan och lår dem dra i 15 minuter för maximal smak.
- När riporna dragit färdigt ska man bryta loss låren. Skär sedan med en kniv längs bröstbenens båda sidor och ta loss de hela bröstköttsbitarna.
- Lägg dem åt sidan, hacka ripskroven och låren i småbitar. Lägg smöret i en kastrull och fräs upp skrovbitarna med den hackade löken. Löken ska bli gyllenbrun.
- När löken är färdigbrynt, häll i ½ liter vatten, vinet, kalvfonden (eller hönsbuljongen) och spadet från svampen. Låt koka sakta i 20 minuter.
- Tillsätt grädden och låt det sjuda i ytterligare 15 minuter. Sila soppan och smaka av med salt och peppar.
- Skär ripbrösten i tunna skivor och fördela i tallrikarna.
- Koka upp soppan på nytt och lägg i svampen. Slå upp soppan i tallrikarna. Den ska serveras mycket varm för bästa smakupplevelse!