Ripsoppa

Ripsoppa
Foto: TV4

Ripsoppa

Av: Emma - Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

90 min

En gudomlig soppa med murklor och fjällripor. En känsla av vackra fjällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 2 fjällripor
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vispgrädde
  • 20 g torkad svamp (helst murklor)
  • 1 gul lök
  • 3 msk kalvfond (eller 2 st hönsbuljongtärningar)
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Salta och peppra fåglarna och sätt in dem i ugnen. Låt de steka i 10 minuter.
  2. Bröstköttet ska vara rosa när de tas ut. Blötlägg den torkade svampen, hacka löken.
  3. När riporna är klara ska de viras in i folie. Lägg dem åt sidan och lår dem dra i 15 minuter för maximal smak.
  4. När riporna dragit färdigt ska man bryta loss låren. Skär sedan med en kniv längs bröstbenens båda sidor och ta loss de hela bröstköttsbitarna.
  5. Lägg dem åt sidan, hacka ripskroven och låren i småbitar. Lägg smöret i en kastrull och fräs upp skrovbitarna med den hackade löken. Löken ska bli gyllenbrun.
  6. När löken är färdigbrynt, häll i ½ liter vatten, vinet, kalvfonden (eller hönsbuljongen) och spadet från svampen. Låt koka sakta i 20 minuter.
  7. Tillsätt grädden och låt det sjuda i ytterligare 15 minuter. Sila soppan och smaka av med salt och peppar.
  8. Skär ripbrösten i tunna skivor och fördela i tallrikarna.
  9. Koka upp soppan på nytt och lägg i svampen. Slå upp soppan i tallrikarna. Den ska serveras mycket varm för bästa smakupplevelse!