Elisabeths saffransäppelkaka

Elisabeths saffransäppelkaka
Foto: Joel Wåreus
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Elisabeths saffransäppelkaka

Av: Elisabeth Johansson

Från: Min äppelbok

10 ingredienser

Den perfekta kakan att servera i juletid! En smakvariant får man om man byter ut saffranet mot det finrivna skalet av en apelsin och en matsked av juicen.

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 g saffran
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 2-3 äpple (t ex Ingrid Marie eller Karin Schneider)
  • 50 g smör, kallt
  • 0,5 dl pärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 24 centimeter i diameter.
  2. Rör ihop socker och ägg i en bunke.
  3. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ned i äggblandningen.
  4. Klicka ned smöret och rör ihop till en jämn smet. Blanda i mjölken och fördela smeten i formen.
  5. Kärna ur, skala och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i cirkelmönster i formen, och tryck ned dem en aning i smeten.
  6. Hyvla över smöret och strö över pärlsockret.
  7. Grädda i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig i mitten.
  8. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.