Pistasch- och krusbärssmulpaj

POPULÄRT
Pistasch- och krusbärssmulpaj
Foto: Nisse Peterson
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Pistasch- och krusbärssmulpaj

10

12 ingredienser

Prova att baka en smulpaj med en annorlunda och god smakkombination; pistasch och krusbär. Receptet ger 8 bitar.

Ingredienser

Smulpajskal

  • 1 dl vetemjöl
  • 0,25 dl strösocker
  • 50 g smör, kallt

Fyllning

  • 0,5 l krusbär, snoppade
  • 0,5 dl rörsocker (eller socker)
  • 0,5 msk potatismjöl

Pistaschsmulor

  • 1 dl pistagenötter, osaltade
  • 50 g mandelmassa, riven
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,67 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smulpajskal: Värm ugnen till 225 grader.
  2. Blanda vetemjöl och socker i en bunke, skär smöret i tärningar och finfördela det i bunken tillsammans med övriga ingredienser till en grynig massa.
  3. Lägg smulorna i en pajform, cirka 24 cm i diameter, tryck till dem något och grädda i 6-7 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader.
  4. Fyllning: Lägg bären i en bunke och strö över socker och potatismjöl. Lägg blandningen i pajskalet.
  5. Pistasch-smulor: Mixa pistaschnötterna och riv mandelmassan fint.
  6. Skär smöret i tärningar och blanda alla ingredienser till en grynig massa. Strö smulorna över krusbären och grädda i cirka 20-25 minuter.