Bärsmulpaj med mazarinfyllning
Bärsmulpaj med mazarinfyllning
15 ingredienser
Vem älskar inte smulpaj? Här är en lite lyxigare variant med fyllning av bär och mazarin. Receptet ger 8 bitar.
Ingredienser
Pajbotten
- 125 g smör, kallt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk mjölk
- 1 msk socker + 1 krm salt
Smulor
- 0,25 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,75 dl vetemjöl
- 35 g smör, kallt, skuret i tärningar
Mazarin- och bärfyllning
- 50 g smör, rumstempererat
- 1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
- 200 g mandelmassa
- 2 ägg
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk socker + 1 msk maizena
- 4 dl blandade bär (t ex hallon, blåbär och jordgubbar)
Gör så här
- Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
- Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.
- Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
- Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.
- Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
- Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.
- Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.
- Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.
- Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.
- Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter.