Ekotipset - en lysande stjärna på städhimlen

Med över en halv miljon följare på Instagram inspirerar Ellinor Sirén, även känd som Ekotipset, dagligen till en hållbar städning i hemmet. Nu är hon aktuell med en bok fylld med smarta och hållbara städtips. Vi fick en pratstund med Ellinor om nya boken, hennes bästa snabbtips och självklart frågan som vi alla vill ha svar på - hur städat har hon det själv hemma!

Ellinor, hej! Berätta - hur startade din resa med "Ekotipset"? 

Intresset för att hitta miljövänliga alternativ kom när barnen var små och jag blev mer och mer medveten om skadliga kemikaliers påverkan, samtidigt som mitt intresse för miljön ökade. Jag läste på och samlade på mig olika tips. År 2015 startade jag Instagramkontot Ekotipset som en fritidssyssla. Det fanns dock inte en tanke på att det skulle kunna bli ett jobb, utan det var något jag gjorde för skojs skull eftersom jag inte kunde låta bli.

Varför tror du att tillväxten på ditt konto gått så fort - vad är det du erbjuder som inte finns någon annanstans?

De första åren växte mitt konto stadigt för varje år. Hösten 2019 hade jag 100.000 följare vilket kändes jättehäftigt. Men under 2020 växte mitt konto plötsligt med flera tusen nya följare, varje dag. Helt galet var det! Jag gissar att det har med pandemin att göra, då folk spenderat mer tid hemma och haft mer tid för sociala medier. En stor del av mina tips är städtips, och i och med att folk har haft mer tid hemma så kanske det varit mer motiverat att faktiskt ta tag i de där spisfläckarna eller smutsiga fogarna i badrummet. Jag visar många före- och efterbilder/videos, både från mig och från mina generösa följare. Det tror jag inspirerar andra till att själva pröva tipsen.


Du är aktuell med den underbara boken "Städa hållbart" - vad hittar man i  den?

I boken hittar man allt från husmorstips och eko-hacks till städrecept, städrutiner och förvaringstips. Samt information om återvinning samt före- och efterbilder förstås!

Om man jämför boken med ditt Instagramkonto, vad får man mer i boken?

I boken kan man även läsa om mina bästa tips för förvaring, rensning, städrutiner och återvinning.

Köp boken här!

Vilket är ditt mest uppskattade städtips genom tiderna?

Fönsterputsen/mirakelmedlet absolut!

Och vilket är ditt personliga favorittips/städrecept?

Svaret blir fönsterputsen/mirakelmedlet här med. 2 dl ättikssprit 12 %, 3 dl vatten och 5 droppar diskmedel. Denna blandning gör ytorna kristallklara och kan få skruttiga altaner och trädgårdsmöbler att bli som nya! 

Och ärligt!! Hur rent och städat är det hemma hos dig?😉

Extra städat skulle jag säga eftersom jag precis flyttat. Men det var INTE städat sista tiden innan flytt vill jag lova. Men nu är det en riktigt bra nystart i nya huset så förhoppningsvis kommer det hålla i sig ett tag. Framförallt kommer det vara mer organiserat då jag varit väldigt noga med rensning och organisering.

Avslutningsvis: 3 snabba tips för att städa hållbart i vardagen?

1. Använd ättika, linsåpa, bikarbonat och sockerbitar som rengöringsmedel.

2. Spara inte på sånt du inte använder! Skänk eller sälj dessa. Ju mindre prylar desto mer lättstädat.

3. Köp min bok!