Varm matjeslåda
Varm matjeslåda
9 ingredienser
En variant på Janssons frestelse.
Ingredienser
- 2 burkar matjessill
- 700 g potatis, skalad
- 2 purjolökar
- smör, till stekning (eller margarin)
- 2 dl grädde (eller gräddmjölk)
- salt
- peppar, nymalen
- 2 msk ströbröd
- 4 msk ost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen och lägg ett lager i en smord ugnsfast form. Skär matjesfiléerna i små bitar och lägg på potatisbädden.
- Skiva purjolöken och fräs den mjuk och glansig utan att den bryns i matfett. Bred ut den på sillen och potatisen.
- Lägg resten av den skivade potatisen ovanpå. Smaksätt grädden med en nypa salt och malen peppar och häll den runt sill och potatis i formen. Strö över ströbröd och riven ost och klicka på lite smör. Grädda lådan mitt i ugnen 20–25 minuter tills allt är genomhett och ytan guldgul.