Brantevikssill
Brantevikssill
12 ingredienser
Brantevik är ett litet trevligt fiskeläge på Österlenkusten söder om Simrishamn. Receptet har gamla anor och är ett av den skånska Sillakademins paradnummer.
Receptet räcker till 1 burk.
Ingredienser
- 1 kg färska sillfiléer (strömming)
Lag
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 6 dl vatten
- 0,5 dl salt
Dessutom
- 4 dl strösocker
- 2 gula lökar, hackade
- 2 rödlökar, hackade
- 3 msk citronpeppar
- 3 msk malen kryddpeppar, krossad
- 2 msk vitpeppar, krossad
- 2 lagerblad, smulade
- 1 knippe hackad dill
Gör så här
- Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
- Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.
- Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.