Earl grey glass med marinerade jordgubbar, shortbread och citroncurd

8 röster
45 m
2

Adams efterrätt från finalen i Sveriges mästerkock 2018. En efterrätt med smak av engelsk sommar - earl grey, lemon curd, shortbread och jordgubbar.

Visa mer
45 m
2

Du behöver

Lemon curd

  • 5 äggulor
  • 2 hela ägg
  • 110 ml citronjuice (ca 3 citroner)
  • 110 g strösocker
  • 1-2 citroner, skalet
  • 60 g smör

Glassen

  • 350 g mjölk, 3%
  • 250 g vispgrädde
  • 40 g glykos
  • 160 g strösocker
  • 90 g äggulor (5-6 stycken)
  • 3 g salt
  • 1-2 msk Earl Grey-te

Shortbread

  • 125 g smör
  • 55 g socker
  • 180 g mjöl

Jordgubbar

  • 250 g jordgubbar
  • 2 msk Grand Marnier
  • 12 vrid svartpeppar
  • 2 msk socker

Rostad vit choklad

  • 100 g vit choklad

Garnityr

  • 250 g jordgubbar
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Lemon curd
    Blanda äggen med juice, socker och zest i en skål i rostfritt stål. Koka upp vatten i en kastrull. Sätt skålen över kastrullen, och vispa konstant tills vätskan tjocknar kraftigt (med termometer ska den upp till 84 grader). Ta sedan av curden från värmen och vispa ner smöret i bitar. Sila, och låt kallna.
  2. Glassen
    Blanda mjölken, grädden, glykosen och hälften av sockret i en kastrull. Värm tills vätskan är precis under kokpunkten.
  3. Vispa ihop äggulorna med det resterande sockret i en mycket rymlig skål. Tillsätt här 1 msk Earl Grey och den urskrapade vaniljstången, ta med hela stången.
  4. Vispa i den heta vätskan lite i taget i äggblandningen. När all vätska är tillsatt så häll tillbaka vätskan i kastrullen. Värm under konstant omrörning till 84 grader. Sila ned vätskan i en skål i isbad, och kyl till högst 8 grader.
  5. Kör sedan i glassmaskin i cirka 30 minuter beroende på modell, och frys eventuellt för att spara.
  6. Shortbread
    Blanda ihop socker och smör i en skål tills sockret börjar lösa sig. Tillsätt mjöl och blanda ihop snabbt. Kavla ut degen mellan två stycken bakplåtspapper tills den är ca 1 cm tjock och kyl i kylskåp. Skär ut bitar i valfri storlek, och baka i ugnen ca 15-20 minuter tills kakorna är gyllenbruna.
  7. Jordgubbar
    Skär jordgubbarna i valfria bitar. Marinera i resterande ingredienser i minst 25 minuter. Sila av vätskan som kommer ur.
  8. Rostad vit choklad
    Sätt ugnen på 210 grader. Hacka chokladen små bitar, och rosta i ugnen tills chokladen är brynt. Ta ut, och låt kallna. Hacka sedan i bitar.
4 april 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept