Earl grey glass med marinerade jordgubbar, shortbread och citroncurd

POPULÄRT
Earl Grey-glass med marinerade jordgubbar, shortbread och citroncurd
Foto: TV4

Earl grey glass med marinerade jordgubbar, shortbread och citroncurd

Av: Adam Lund

Från: Sveriges mästerkock

24 ingredienser

45 m

Adams efterrätt från finalen i Sveriges mästerkock 2018. En efterrätt med smak av engelsk sommar - earl grey, lemon curd, shortbread och jordgubbar.

Ingredienser

portioner

Lemon curd

  • 5 äggulor
  • 2 ägg
  • 110 ml citronsaft [ca 3 citron]
  • 110 g strösocker
  • 1-2 citroner, skalet
  • 60 g smör

Glass

  • 350 g standardmjölk
  • 250 g vispgrädde
  • 40 g glykos
  • 160 g strösocker
  • 90 g äggula [5-6 st]
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk te (Earl Grey)
  • 3 g salt

Shortbread

  • 125 g smör
  • 55 g strösocker
  • 180 g vetemjöl

Jordgubbar

  • 250 g jordgubbar
  • 2 msk grand marnier
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk strösocker

Rostad vit choklad

  • 100 g vit bakchoklad

Garnityr

  • 250 g jordgubbar
  • ätbara blommor

Gör så här

Lemon curd

  1. Blanda äggen med juice, socker och zest i en skål i rostfritt stål. Koka upp vatten i en kastrull. Sätt skålen över kastrullen, och vispa konstant tills vätskan tjocknar kraftigt (med termometer ska den upp till 84 grader). Ta sedan av curden från värmen och vispa ner smöret i bitar. Sila, och låt kallna.

Glass

  1. Blanda mjölken, grädden, glykosen och hälften av sockret i en kastrull. Värm tills vätskan är precis under kokpunkten.
  2. Vispa ihop äggulorna med det resterande sockret i en mycket rymlig skål.
  3. Dela vaniljstången på längden med en kniv och skrapa ut fröna. Tillsätt Earl Grey, vaniljstång, de urskrapade vaniljfröna och salt.
  4. Vispa i den heta vätskan lite i taget i äggblandningen. När all vätska är tillsatt så häll tillbaka vätskan i kastrullen. Värm under konstant omrörning till 84 grader. Sila ned vätskan i en skål i isbad, och kyl till högst 8 grader.
  5. Kör sedan i glassmaskin i cirka 30 minuter beroende på modell, och frys eventuellt för att spara.

Shortbread

  1. Blanda ihop socker och smör i en skål tills sockret börjar lösa sig. Tillsätt mjöl och blanda ihop snabbt. Kavla ut degen mellan två stycken bakplåtspapper tills den är ca 1 cm tjock och kyl i kylskåp. Skär ut bitar i valfri storlek, och baka i ugnen ca 15-20 minuter tills kakorna är gyllenbruna.

Jordgubbar

  1. Skär jordgubbarna i valfria bitar. Marinera i resterande ingredienser i minst 25 minuter. Sila av vätskan som kommer ur.

Rostad vit choklad

  1. Sätt ugnen på 210 grader. Hacka chokladen små bitar, och rosta i ugnen tills chokladen är brynt. Ta ut, och låt kallna. Hacka sedan i bitar.