Duva med puré på rostad lök och portvinskörsbär

Duva med puré på rostad lök och portvinskörsbär
Foto: TV4
Nazuk Turdieva
Nazuk Turdieva

Duva med puré på rostad lök och portvinskörsbär

29 ingredienser

1 h 30 min

Elegant och festlig bjudrätt med ugnsstekt duva på en rostad lökpuré, sotad lök, rosa raddichiosallad och körsbär i portvin.

Ingredienser

portioner
  • 4 blodduva
  • 50 g smör
  • 3 msk matolja
  • salt
  • peppar

Skysås

  • 1 dl rött vin
  • 2,5 dl hönsbuljong
  • 2,5 dl kalvbuljong
  • 2 timjankvistar
  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk matolja
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 tsk sherryvinäger

Rostad lökpuré

  • 6 schalottenlökar (stora)
  • 50 g bacon
  • 1 msk smetana
  • 30 g smör
  • salt

Glaze

  • 2 blodapelsiner
  • 1 msk honung

Rubb

  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk fänkålsfrö

Sallad

  • 100 g radicchiohuvud
  • 1 tsk sherryvinäger

Sotad lök

  • 4 steklökar

Portvinskörsbär

  • 1 dl körsbär (frysta går bra)
  • 0,5 dl portvin

Gör så här

Skysås

  1. Skär bort benen och vingarna från duvan. Skala och grovhacka löken, tryck till vitlöksklyftorna med bladet på kniven. Värm matolja i en kastrull, lägg i lök, vitlök, timjan och duvbenen, fräs med lite
  2. högre än medelvärme i ca 3 minuter. Gå i med vinet och koka upp. Gå i med buljongerna och lite salt. Låt puttra på låg värme tills 1/3 återstår.
  3. Sila av såsen och ha i smör och 1 tsk sherryvinäger, smaka av med salt.

Rostad lökpuré

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Skala och grovhacka löken, lägg i aluminiumfolie tillsamman med smöret, rosta i 45 minuter.
  2. Strimla bacon och stek gyllenbrun. Lägg in den rostade löken, bacon plus baconfett, smetana och en nypa salt i en mixer, mixa till en slät puré.

Glaze

  1. Pressa saften från 2 blodapelsiner i en liten kastrull och tillsätt 1 msk honung. Sjud på låg värme till en sirapsliknande konsistens. Dra av från plattan och låt svalna.

Rubb

  1. Rosta kryddorna i en torr panna på medelvärme, rör om då och då. Rosta i ca 2-3 minuter eller tills aromerna börjar komma fram. Lägg kryddorna i en mortel och mortla grovt (tänk rubb). Häll kryddorna i en finmaskig sil och sila bort det finaste ”pulvret”. Behåll rubben i en liten skål.

Sallad

  1. Riv små bitar från den rosa delen på salladen, och lägg i isvatten. Torka av salladen med lite hushållspapper just innan servering och blanda med 1 tsk sherryvinäger.

Sotad lök

  1. Skala löken och dela på hälften. Sota med snittsidan mot pannan på medelvärme tills ytan på löken är lätt sotad. Plocka isär bladen en och en.

Körsbär

  1. Lägg körsbären och portvinet i en liten stekpanna, sjud på medelvärme i 5 minuter. Ta ut körsbären från vätskan och låt svalna. Häll vätskan som blir över i skysåsen.

Blodduva

  1. Sätt ugnen på 130.
  2. Salta och peppra duvorna rikligt. Stek dem på hög värme i smör och olja så att det får en fin gyllene färg runtom. Lägg i en ugnsform och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur på 53 grader.
  3. Ta ut duvorna och låt vila på skärbräda i 10 minuter. Skär ut bröstfilé från duvorna och pensla med glazen på skinnsidan. Klappa sedan in lite utav rubben på varje filé.

Servering

  1. Fördela lökpuren på tallrikar, lägg köttet på purén och ringla över skysåsen. Servera med sallad, körsbär och den sotade löken.